Annons

Hög höjning stoppades

Piteå Hyresvärden i Piteå ville höja hyran med sex procent. Orimligt enligt Hyresgästföreningen. Alldeles för mycket beslutade Hyresnämnden.

Fastighetsägaren Partnerutveckling Nordenbygg AB ville ändra hyresvillkoren i ett par hus i Piteå. Målsättningen var att höja hyran med sex procent. En rimlig höjning menade hyresvärden, eftersom fastigheterna bland annat ligger nära Piteå centrum.

Men den höjningen var inte rimlig, menade Hyresgästföreningen. Det finns helt enkelt inte något i bostäderena som motiverar en så pass hög höjning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägaren ansåg dock att marknadsvärdet absolut motiverade sex procents höjning, och vände sig till Hyresnämnden. Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist företrädde sammanlagt åtta hyresgäster i de aktuella fastigheterna. Han konstaterade att skäligt bruksvärde är grund till hyran, inte marknadsvärdet.

Annons

Hyresnämnden åkte till Piteå och tittade på fastigheterna och några av lägenheterna. Även nämnden konstaterade sedan att det inte fanns något skäl att höja hyran så kraftigt. Hyresvärden fick dock höja hyran med mellan en och en och en halv procent i sju av lägenheterna. En bostad fick desutom sänkt hyra.

– Vi är nöjda med utgången. Vi har inte marknadshyror i Sverige, så enkelt är det, säger Mikael Renqvist.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.