HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hög höjning stoppades

Piteå Hyresvärden i Piteå ville höja hyran med sex procent. Orimligt enligt Hyresgästföreningen. Alldeles för mycket beslutade Hyresnämnden.

Fastighetsägaren Partnerutveckling Nordenbygg AB ville ändra hyresvillkoren i ett par hus i Piteå. Målsättningen var att höja hyran med sex procent. En rimlig höjning menade hyresvärden, eftersom fastigheterna bland annat ligger nära Piteå centrum.

Men den höjningen var inte rimlig, menade Hyresgästföreningen. Det finns helt enkelt inte något i bostäderena som motiverar en så pass hög höjning.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Fastighetsägaren ansåg dock att marknadsvärdet absolut motiverade sex procents höjning, och vände sig till Hyresnämnden. Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist företrädde sammanlagt åtta hyresgäster i de aktuella fastigheterna. Han konstaterade att skäligt bruksvärde är grund till hyran, inte marknadsvärdet.

Hyresnämnden åkte till Piteå och tittade på fastigheterna och några av lägenheterna. Även nämnden konstaterade sedan att det inte fanns något skäl att höja hyran så kraftigt. Hyresvärden fick dock höja hyran med mellan en och en och en halv procent i sju av lägenheterna. En bostad fick desutom sänkt hyra.

– Vi är nöjda med utgången. Vi har inte marknadshyror i Sverige, så enkelt är det, säger Mikael Renqvist.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.
Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.