Annons

Högg grannen med svärd – döms för mordförsök efter inbillade trakasserier

Dalarna När mannen passerade grannens dörr sparkades den upp. Sedan gick grannen till attack – med sitt svärd. Nu döms Orsabon till rättspsykiatrisk vård för mordförsöket.

Händelsen inträffade i juli i ett hyreshus i Orsa kommun. En man som hade en liten fest i sin lägenhet var på väg ned för trappan när han märkte att grannens ytterdörr stod på glänt.

Plötsligt sparkade grannen upp dörren samtidigt som han riktade ett svärd mot mannen. Denne fick knivbladet mot kinden men slog undan det flera gånger. Under tiden hade två av hans kompisar kommit in genom porten och gått uppför trappan. Mannen tittade då bakåt för att sekunden senare känna hur han blev huggen i halsen och därefter i handen, som han instinktivt tog upp för att skydda sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inte återställd

Han skadades svårt i handen och är långt ifrån återställd.

Nu har Mora tingsrätt fällt svärdsmannen för mordförsök.

Annons

Under rättegången hävdade den dömde att han hade trakasserats i flera månader av mannen han anföll. Han ville ha slut på dessa trakasserier och plockade därför fram svärdet. Men han förnekade samtidigt att han hade för avsikt att döda.

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Mora tingsrätt finner dock inget som tyder på att mannen hade trakasserats. Det är bara inbillning, även om man i domen uttrycker det på annat sätt.

Planerad gärning

Domstolen konstaterar också att brottet begicks under påverkan av allvarlig psykisk störning. Men rätten slår ändå fast att gärningen till viss del var planerad och att han var likgiltig ifall mannen som attackerades skulle dö.

Annons

Orsabon döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivskrivningsprövning. Han ska dessutom betala över 400 000 kronor i skadestånd.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"
Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Trots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter Kvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.