Annons

Hon tog konsten till folket

Jönköping Johanna Linder såg det direkt. Jönköping behöver inget skrytbygge till konsthall i city. Österängen är den perfekta platsen.
Foto: Annika Wallsson
Samhällsdebattör. Johanna Linder är välbekant i Jönköping för sin delaktighet i debatten kring konst, kultur, integration och antirasism.

Videoskärmar fyller lokalen och bakom ett skynke i en vrå spelas Natalie Bookchins videokonst av människor som dansar på youtube.

Johanna Linder bjuder på fika och det är som att den där konsthallen, som stötts och blötts i många år i Jönköping, har hitt-at en naturlig plats i staden. Utanför city, men i hjärtat av Österängen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi är så koncentrerade på centrum när vi ska göra något, men det kan väl fungera lika bra här, säger Johanna Linder.

Sedan premiären i oktober förra året har verksamheten vidgats med språkkafé, barnverkstad, barnteater och olika event.

– På så här kort tid så sprudlar det redan av kreativitet på det här stället. Och vi möter en ny publik, det är verkligen roligt. Konsthallen har blivit en mötesplats.

Annons
Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Inspirationen kommer från konsthallarna i Tensta och Botkyrka. Och konsthallens roll i miljonprogramsområdet kan inte underskattas, tycker Johanna Linder.

– Jag ser redan så många positiva effekter. Det uppstår många fina ögonblick här. Vi har till exempel ett äldre par från Irak som bott här i många år men inte fått chansen att lära sig svenska. De är stammisar på språkkaféet nu. Även andra ensamma har hittat hit. Här kan man slå sig ned och ta en kaffe, säger Johanna Linder och fortsätter:

– Kultur är vårt gemensamma språk. Kultur och konst tar upp frågor som berör oss alla.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

I korthet började det med att Johanna fick se en tom lokal när hon skulle till Willys.

Annons

– Jag kände direkt att det är här vi ska ha konsthallen. Jag travade upp till Vätterhem och de blev eld och lågor.

Stöd kommer från bland annat Vätterhem, Region Jönköping och privata näringslivet. Men det har varit tufft att ro ihop det.

– Jag tror att många blev lite tagna på sängen i början, man har fått tänka om. Många har tänkt en konsthall så som stort och tjusigt och har inte kunnat se det här framför sig. Men jag tror att polletten trillade ned när man kom på vernissagen, säger Johanna Linder.

Fakta: Johanna Linder

Ålder: 42 år.

Bor: Delvis i lägenhet på Österängen, annars i Gränna.

Yrke: Frilansjournalist.

Familj: Man och fem barn.

Övrigt: Programledare i Karlavagnen. Tog initiativ till den uppmärksammade kyrkoklockringningen mot Svenskarnas parti 1 maj 2014.

Läs också Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.