HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hoppar av vd-jobbet – efter 98 dagar

Östersund Östersundshems vd tillträdde 20 augusti. Efter anklagelser om sexism på arbetsplatsen och kritik från styrelsen lämnar Johannes Merbom sitt uppdrag.
Foto: Pressbild Östersundshem/ Åsa Eriksson
Från en skandal till en annan. Johannes Merbom (tv) tog över vd-stolen efter Daniel Kindberg när denne misstänktes för ekobrott. Merbom fick dock avsluta sitt uppdrag häromdagen efter kritik för bland annat sexism.

Johannes Merbom anställdes för att städa upp efter tidigare vd:n Daniel Kindbergs tveksamma affärer och förehavanden.
Efter att Kindberg klivit av sitt uppdrag i väntan på åtal behövde Östersundshem en ledare som kunde få bostadsbolaget på fötter igen. Någon som putsade upp det skamfilade varumärket.
Östersundshems styrelse samlade in ansökningar, vaskade fram och intervjuade vd-kandidater och bestämde sig för att Johannes Merbom var den rätte mannen för jobbet.
Han kom närmast från en anställning som operativ chef/teknisk direktör i Ryssland, för det tyska förvaltningsbolaget ECE. Merbom hade en dokumenterad erfarenhet av ledning av verksamhet och personal och hade även sysslat med upphandling, planering och implementering av byggnationer.
Styrelsen presenterade sin utvalde:
– Vi ser positivt på den erfarenhet och höga kompetensnivå Johannes besitter och styrelsens val av vd kommer att bidra med en fortsatt positiv utveckling av verksamheten hos Östersundshem, sa Unto Järvirova, styrelseordförande hos Östersundshem, i pressmeddelandet som då skickades ut.

Johannes första dag på nya jobbet var den 20 augusti.
För att pejla in stämningen bland personalen skickades en medarbetarenkät ut strax efter att Merbom tillträtt. Den nye vd:n fick stark kritik för sitt ledarskap. Han uppfattades som auktoritär och hade en tuff jargong som inte alls gick hem.
Styrelsen gav Merbom en chans till bättring.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Men så skedde inte. Istället växte kritiken. Anklagelser om sexism på arbetsplatsen föranledde en internutredning, som aldrig hann påbörjas eftersom ytterligare uppgifter blev droppen för styrelsen.
Efter ett samtal mellan ordförande och vd bestämde sig Johannes Merbom för att avsluta sitt uppdrag med omedelbar verkan.
Hans sista dag blev den 26 november.
Totalt tre månader med en lön på 88 000 kronor.
Enligt en uppsägningsklausul har han nu rätt till sex månadslöner till.

Unto Järvirova, Östersundshems styrelseordförande, låter inte lika entusiastisk över rekryteringen idag.
– För oss är det här ett kollektivt misslyckande. Vi vet alla vad som pågått på Östersundshem sedan i april. Det har varit och är fortfarande
turbulent. Nu befinner vi oss på botten, säger han till ÖP.
– En tröst kan i någon mån vara att därifrån kan det bara gå uppåt, konstaterar Järvirova.

Under tiden som Östersundshem letar efter en ny vd blir det Christer Sundin som blir tillförordnad vd. Det är andra gången han får hoppa in mellan vd-byten.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Fredagen den 14 december är sista dagen för åklagaren att lägga fram ett åtal mot förre vd:n Daniel Kindberg.

Läs också Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Suspenderas efter rasistiska uttalanden Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.