Annons

Hotade sina grannar – får ändå bo kvar

Göteborg En psykiskt sjuk man försökte slå in sina grannars ytterdörrar mitt i natten, och kastade in brinnande papperslappar genom brevlådan. Ändå får han bo kvar i sin lägenhet.

Det var i vintras som flera hyresgäster i ett av Poseidons hus i Göteborg enligt egen uppgift fruktade för sina liv. Mitt i natten började någon slå mycket våldsamt på deras ytterdörrar – så hårt att de fruktade att dörren skulle ge vika.

Hyresgästerna ringde polisen, som uppmanade dem att låsa in sig själva på toaletten tills polisen kom på plats.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Den våldsamme mannen, som själv bor i huset, slog också sönder flera glasrutor och kastade in brinnande papperslappar genom ett av brevinkasten. En av hyresgästerna fick släcka branden i hallen med en ryggsäck.

Detta fick Poseidon att säga upp mannens hyresavtal, och frågan gick till hyresnämnden.

Annons

Där vittnade grannarna som bodde ovanför mannen att de mått så dåligt av händelsen att de valt att flytta. Mannens närmaste granne, en äldre kvinna, vittnar också ”att hennes livskvalitet försämrats eftersom hon känner sig otrygg”. Hon vågar inte gå ut med soporna och är numera rädd när hon går till spårvagnen.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Mannen hävdar å sin sida att det inträffade var en engångshändelse, och att det hela berodde på att han var akut psykiskt sjuk. Omedelbart efter händelsen omhändertogs han för psykiatrisk vård och låg inne i åtta veckor för behandling. Han sköter nu sin medicinering regelbundet. Dessutom har åklagaren lagt ned förundersökningen om mordbrand.

Hyresnämnden ser mycket allvarligt på det inträffade, och skriver i sitt beslut att det som hänt ”normalt ska medföra att hyresavtalet ska upphöra”.

Annons

Samtidigt tar nämnden hänsyn till att händelsen utlöstes av att mannen blev akut psykiskt sjuk. Eftersom utredningen visar att risken för upprepning är liten, och att han efter hemkosten inte stört sina grannar, får mannen bo kvar. Det vore ”oskäligt mot honom att låta hyresavtalet upphöra”.

Läs ocksåKompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Poseidon har överklagat till Svea hovrätt.

Läs också Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.