Annons

Hundratals manifesterade för hyresrätten

Helsingborg Regeringens utredning om hyresrättens framtid kommer att leda till kraftig höjda hyror. Det menar Hyresgästföreningen som under lördagen manifesterade i Helsingborg och på 20-talet platser runt om i landet.─ Höjer de hyrorna är det kört för oss, konstaterade Ulrika Persson-Strand, nybliven student.

Tipsrunda på temat hyresrätt, stand up comedy, tävlingar och en svag doft av våfflor lockade ett jämt flöde besökare till Mäster Palms plats i Helsingborg. I en hörnet av torget stod ett jättelikt vykort, adresserat till bostadsminister Mats Odell, som snabbt fylldes med namnteckningar.

Anledningen till manifestationen för hyresrätten var bostadsminister Mats Odells uppmärksammade utredning om ett nytt hyressättningssystem.
─ På orter med bostadsbrist vill de höja hyrorna tills bostadsköerna är slut. Med tanke på att det är 21 000 personer i kö i Helsingborg så får de höja ganska länge. Var ska de bo som inte har råd att betala de nya hyrorna? frågade hyresgästföreningens regionchef Jan-Olof Sanden.
─ Vi är för en bostadspolitik där alla har en chans att få tak över huvudet, fortsatte han samtidigt som hundratalet paraplyer med texten ”tak över huvudet” fälldes upp på torget.

Annons

Fyra paraplyer satt i händerna på sistaårs-elverna och studenterna Sanna Riddarström, Ulrika Persson-Strand, Ellinor Strand och Ida Roshangen som kände sig direkt berörda av utredningens förslag.
─ Höjer de hyrorna är det kört för oss, menade Ulrika Persson-Strand. Man undrar vad som ska hända med vår generation när vi inte kan flytta hemifrån förrän vi är 25.
─ Man missar ju hela uppvärmningen inför vuxenlivet, instämde Ida Roshagen.

Annons
Ytterligare ett paraply höll Niclas Olofsson som rest med 70-talet andra från Halmstad för att manifestera.
─ Jag kommer att börja studera snart och är orolig för hur det kommer att bli, konstaterade han.

Fakta: Förslaget om allmännyttans framtid


Den 18 april lämnar regeringens utredare sitt förslag om hur de kommunala bostadsbolagen ska drivas i framtiden. Förslagen innebär i korthet att:• de ska drivas på affärsmässig grund • de ska gå med så hög vinst som möjligt  • de måste sälja fastigheter till bostadsrättsföreningar om det ger bättre vinst• de inte ska vara hyresvägledande  • en ny form av marknadshyra införs

Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.