HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HUS får fortsätta förhandla för studenterna i Majklockan

Uppsala Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) får fortsätta att förhandla för hyresgästerna i Majklockan i Uppsala. Det har hyresnämnden beslutat.

– Vi tycker att det är bra att HUS får fortsätta förhandla eftersom det är en opartiskt och kompetent förhandlingsorganisation. Det finns också andra fördelar i och med HUS samarbete med Hyresgästföreningen som bland annat ger hyresgästerna tillgång till juridisk rådgivning, säger Helena Nordlund som representerade HUS i hyresnämnden.

Det var i september som hyresvärden stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder via en advokatfirma sade upp förhandlingsordningen med HUS för studentbostadsområdet Majklockan, som ligger längs Luthagsesplanaden mellan Ekeby och Flogsta. I stället ville stiftelsen från och med årsskiftet förhandla direkt med Västmanlands-Dala nation, som även utser majoriteten av ledamöterna i bostadsstiftelsens styrelse. HUS ansåg att risken var att hyresförhandlingarna då inte skulle ske mellan två parter som företräder olika intressen och vände sig till hyresnämnden för att få behålla förhandlingsordningen.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Nu har hyresnämnden fattat beslutet att HUS förhandlingsordning för Majklockan förlängs. Hyresnämnden anser visserligen att V-Dala nation lever upp till de krav på kunskap, kompetens och oberoende som ställs på en förhandlingspart och stödjer sig bland annat på att nationen sedan 1980-talet har förhandlat med stiftelsen när det gäller resten av deras bostäder. Men bostadsstiftelsen har enligt hyresnämnden inte kunnat visa att en majoritet av hyresgästerna i Majklockan vill att nationen ska ta över rätten att förhandla för dem.

Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder och HUS har genomfört varsin enkätundersökning bland hyresgästerna i Majklockan. Hyresnämnden anser dock att HUS enkät kunde missförstås i och med att den bara handlade om ifall hyresgästerna ville att HUS skulle fortsätta förhandla för dem eller inte. Bostadsstiftelsens enkät visade tydligare att valet stod mellan att behålla HUS eller att byta till att låta V-Dala nation föra hyresgästernas talan. Men eftersom svarsfrekvensen var så pass låg, 29 procent svarade på stiftelsens enkät varav hälften ville att nationen skulle förhandla för dem, anser Hyresnämnden att det inte går att dra några säkra slutsatser om hyresgästernas uppfattning, och därför ska den nuvarande förhandlingsordningen fortsätta att gälla.

Enligt Rolf Kroon, skattmästare på V-Dala nation och styrelseledamot i bostadssiftelsen, håller stiftelsens jurister just nu på att titta på hur de ska gå vidare.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Det troligaste är att vi gör ett nytt försök, skriver han i ett mejl.

Anledningen till att stiftelsen vill säga upp förhandlingsordningen är enligt Rolf Kroon förbättrad samordning med tanke på att nationen är förhandlingspart för resten av bostadsbeståndet. 

Hur tas hyresgästernas intresse tillvara om deras förhandlingspart inte är oberoende av deras hyresvärd?

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Det är inte V-Dala som förhandlar, det är representanter för hyresgästerna som väljs på landskap, nationens högsta beslutande organ. Hyresgästernas representanter får mycket större inflytande än en extern förhandlingsorganisation. De ingår i stiftelsens styrelse och dess arbetsutskott och kan påverka den löpande verksamheten hela tiden, inte bara i hyresförhandlingar. Viktigast av allt är ändå att nationen som stiftare och stiftelsen själv bara har ett och samma syfte med verksamheten; att tillhandahålla bra bostäder för medlemmarna, med lägsta möjliga hyra. Den intressekonflikt som ofta finns mellan hyresgäst och hyresvärd finns inte i den här relationen, skriver Rolf Kroon.

Hyresnämndens beslut går att överklaga fram till 29 januari.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.