Annons

Hyreshusen övergavs av värden – fått nya ägare på exekutiv auktion: ”Ser fram emot en närvarande värd”

Örkelljunga Hyresvärden försvann – och lämnade hyresgästerna vind för våg. Nu har husen klubbats på exekutiv auktion och hyresgästerna får nya värdar.
Foto: Anders Eeg-Olofsson/ Petra Martinsson
Kristofer Johansson vann budgivningen om hyreshuset i Örkelljunga.

I nästan exakt ett år har hyresvärden Roger Nilsson varit borta från hyresgästerna radar. Plötsligt svarade han inte på telefonen och han slutade betala in räkningarna för ett hyreshus i Örkelljunga och ett annat i Skånes Fagerhult. Hyresgästerna förstod ingenting och blev utan värme och varmvatten.

I slutet av förra året grep dock banken in. Hyresvärden hade också slutat betala av på sina banklån. Nu är hyreshusen sålda på exekutiv auktion.
– Klart det är skönt. Det mesta jag ser fram emot nu är en närvarande värd. En som kan fixa saker och ting, säger hyresgästen Desirée, som inte vill ha med sitt efternamn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med en närvarande hyresvärd menar hon att saker som att snöröjning och sophantering fungerar. Och att det finns en person att ringa om något går sönder.

Ett 15-tal spekulanter på fastigheten i Skånes Fagerhult hade kommit till Kronofogdens lokaler i Helsingborg.

Annons

Emil Hobroh vann budgivningen som slutade på 4 350 000 kronor. Det är första gången som han blir hyresvärd. Han bor i Staffanstorp och jobbar på ett byggteknikföretag.
– Jag har länge tittat på fastigheter och tycker det är intressant. Nu vill jag göra det så bra som möjligt för hyresgästerna och så fort det går få in fler.
I huset som har nio lägenheter bor det i dag endast två kvar.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.
En skylt med texten "Kungsv." och ett gult bostadshus i bakgrunden.
Hyreshuset i Skånes Fagerhult.

Huset i Skånes Fagerhult var värderat till fyra miljoner kronor men blev alltså sålt en aning högre. Tvärtom blev det med huset i centrala Örkelljunga. Det huset var värderat till 5,5 miljoner men gick endast för tre miljoner. Priset täckte bankens skulder men krävde betänketid av Kronofogden. Efter en enskild överläggning meddelade auktionsförrättaren dock att budet godtogs.

Fösta gången hyresvärd

Att det gick under värderingen tror den nya ägaren Kristofer Johansson beror på att det är mycket att göra på huset och dess sju lägenheter. Också för honom blir det första gången som hyresvärd. Han är elektriker och bor i Perstorp.
– Så fort jag får tillgång till huset ska jag börja fixa, det kräver renoveringar.

Ny hyresvärd
Kristofer Johansson ser fram emot att bli hyresvärd, bland annat för att han gillar att jobba med människor.

Roger Nilsson, vars hus såldes på auktionen, var inte själv på plats. Han är skriven i huset i Skånes Fagerhult men där har varken myndigheter eller hyresgäster sett honom på länge. Nyligen överklagade han en löneutmätning och i de handlingarna hävdar han fortfarande att han bor på adressen. I det sammanhanget är det relevant för att han menar att bilpendling därifrån ska vara med i beräkningarna hur mycket pengar som kan dras från hans lön. Han uppger också att han betalar en hyra på 9 500 kronor.

Annons

Hem & Hyra har försökt att nå Roger Nilsson.

Då tar ny ägare över:

  • Precis efter auktionen betalade budvinnarna en handpenning på tio procent.
  • Resterande belopp måste betalas in senast vid ett så kallat fördelningssammanträde som hålls i mitten av maj.
  • Vid det tillfället får de nya ägarna tillträde till husen.
  • Om den som vunnit en budgivning inte betalar in hela priset kan det bli en ny auktion.

fastighetsägaren Roger Nilsson
Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Först betalade Malin värdens elnota. Sedan blev hon uppsagd: "Maktlös" Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.