Annons

Hyran höjs med 9 000 kronor

Nyheter ​Konstnären Eva Halaska har hyrt ett hus och ateljé av Järfälla kommun sedan början av 70-talet. Nu ger en hovrättsdom henne en hyreshöjning på nästan 9 000 kronor. – Det här är en katastrof för mig. Jag måste flytta, säger hon.
Konstnären Eva Halaska har hyrt ett hus och ateljé av Järfälla kommun sedan början av 70-talet. Nu ger en hovrättsdom henne en hyreshöjning på nästan 9 000 kronor. – Det här är en katastrof för mig. Jag måste flytta, säger hon.
Huset i Järfälla, norr om Stockholm, har åtta rum och är närmare 300 kvadratmeter stort, samt har en tillhörande ateljé på 170 kvadratmeter. Där har 76-åriga Eva Halaska bott sedan början av 70-talet. Hon har betalat 7 375 kronor i kallhyra sedan början av 90-talet, då hyran frystes, eftersom Banverket påbörjade spårbygge i närheten av huset.
För drygt ett år sedan ville kommunen höja hyran på ett bräde till 23 050 kronor. Eva Halaska vände sig till hyresnämnden, som gjorde en besiktning av huset och kom fram till att skälig kallhyra är 16 250 kronor i månaden. Nu har hovrätten fastställt hyresnämndens beslut.
– Kommunen kan inte behandla sina invånare såhär. Vem klarar av en hyreshöjning på över 200 procent. Dessutom är underhållet eftersatt och huset är i dåligt skick, säger Eva Halaska.   
 
Johan Lindberg, kommunjurist på Järfälla kommun, försvarar hyreshöjningen och menar att Eva Halaska under många år inte haft en hyra som stått i proportion till den bostad hon hyrt.
– Nu är hyran justerad till en rimlig nivå. Att den legat still sedan Banverket byggde spår beror på olika omständigheter. Bland annat för att det finns ett beslut att sälja fastigheten när marknaden så medger.
Enligt Johan Lindberg har Eva Halaska tidigare under processen erbjudits en lägenhet hos kommunala Järfällahus.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.