HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde ut via Airbnb 78 gånger – hyresgäst nära att åka ut

Solna Hyresgästen slarvade med hyran och hyrde ut sin lägenhet via Airbnb 78 gånger utan värdens tillstånd. Hyresvärden ville bli av med hyresgästen och sa upp kontraktet. Tvisten avgjordes i hyresnämnden där parterna kom fram till en förlikning.
Foto: Linda Dahlin
Här på Karolinska vägen i Solna hyrdes lägenheten ut via Airbnb.

En hyresgäst i dryga 30-års åldern använde sin lägenhet som extra inkomstkälla genom att hyra ut den via Airbnb 78 gånger.

Lägenheten, en trea på 86 kvadratmeter på Karolinska vägen i Solna, hyrde han tillsammans med sin bror. Förutom att de hyrde ut den utan hyresvärdens lov via Airbnb hade de även slarvat med att betala hyran vid upprepade tillfällen, trots att de fått in extrapengar via uthyrningen.

Hyresvärden, Stockholms läns landsting genom Locum AB, sa upp deras hyreskontrakt i maj i år, och den sista augusti gick kontraktet ut. Då hade de tre obetalda hyror för 2019.

Brodern accepterade uppsägningen, men den andra hyresgästen menade att han hade rätt att ha kvar kontraktet och bestred uppsägningen.

Hyresvärden menar att hyresgästen har åsidosatt sina förpliktelser genom att hyra ut utan tillstånd, samt att ha struntat i att betalat hyran och varit sen med den upprepade gånger, trots att värden varit på honom om förseningarna.

Enligt hyresvärden har flera grannar klagat på att de blivit störda av uthyrningsverksamheten. Värden menar även att hyresgästen inte verkar ha behov av lägenheten, eftersom han hyr ut den.

Mikael Areskog, Hyresgästföreningen Region Stockholm, och hyresgästens juridiska ombud, menar att hyresgästen bor permanent i lägenheten och att han inte längre hyr ut den via Airbnb, samt att han har betalat de förfallna hyrorna, och därför bör få bo kvar.

Ärendet avgjordes i hyresnämnden i oktober där parterna kom fram till en förlikning. Hyresgästen får bo kvar i lägenheten, med ett hyresavtal som gäller en månad i taget och med en uppsägningstid på en månad.

Avtalet gäller fram till den 1 oktober 2021. Efter det övergår det till vanliga villkor, tillsvidare med tre månaders uppsägningstid.

– Fördelen med förlikningen är att hyresgästen får bo kvar, även om det blev lite under galgen med särskilda villkor, säger Mikael Areskog.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.