Annons

Hyresförhandlingar för Kalmarvärdar har strandat

Kalmar Budet om hyreshöjningar på 1,5 procent för privata hyresvärdar i Kalmar är oacceptabelt. Det anser Fastighetsägarna, som nu avbryter förhandlingarna.

Fastighetsägarna är en branschorganisation för privata fastighetsägare, och kan på medlemmarnas mandat förhandla om hyrorna för deras räkning. I Kalmar förhandlar organisationens regionala gren GFR, Göteborg första regionen, med Hyresgästföreningen om nästa års hyror för ungefär 5 500 lägenheter.

GFR kom till förhandlingsbordet med ett utgångsbud om att få höja hyrorna med upp till fem procent för privata hyreshus. Attraktiva lägenheter skulle få en större hyreshöjning, ansåg organisationen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Hyresgästföreningen anser att bostadens bruksvärde ska styra, och att lagen inte kan tolkas så att hyressättningen ska avgöras av efterfrågan.

I denna principiellt viktiga fråga har parterna inte kunnat enas. Fastighetsägarna avbryter därför förhandlingarna, och väljer i stället att vända sig till hyresnämnden för prövning. I ett pressmeddelande kallar man Hyresgästföreningens bud om hyreshöjningar på 1,5 procent för ”oacceptabelt”.

Annons
Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.