Annons

Hyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö

Malmö Förhandlingarna om nästa års hyror för privata hyresgäster i Malmö har brutit samman. Det är Fastighetsägarna Syd som har valt att stranda förhandlingarna.

Fastighetsägarna Syd var tidigt ute med att begära förhandling om nästa års hyresnivåer. Idag bröt förhandlingarna samman som gäller för 16 000 hyresgäster i Malmö. Enligt Hyresgästföreningen har dock två mindre privata fastighetsägare valt att avstå strandningen.

Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, beklagar strandningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är verkligen tråkigt. Jag trodde att vi skulle nå varandra i år med tanke på att vi satte oss ner tillsammans tidigt och har arbetat strukturerat med förhandlingarna, säger Susanne Rikardsson.

Redan i juni yrkade Fastighetsägarna Syd på en hyreshöjning med 1,65 procent. Under förhandlingarna har budet från fastighetsägarna sjunkit till 1,25 procent medan Hyresgästföreningen hållit fast vid 0,55 procent. Men Hyresgästföreningen menar att strandningen inte har något att göra med själva hyresnivåerna utan tvärt om handlar om att ta politiska poänger.

– Vi uppfattar att våra sittningar har varit för syns skull och att syftet har varit att stranda i stället för att komma överens. Det är synd att det blir så här men deras yrkande är alldeles för högt med tanke på de oerhört gynnsamma ekonomiska tiderna och att fastighetsägarna gör rekordvinster, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Hyresgästföreningen uppmanar de berörda hyresgästerna att betala den gamla hyran, om de skulle få hyresavier med en ny och högre hyra.

Annons

– Som hyresgäst riskerar man inget utan hyresvärden tvingas att  gå till hyresnämnden. Betalar man en ny högre hyra har man däremot accepterat den, säger Joakim Lund.

Läs även: ”Tidig start för hyresförhandlingarna i Skåne”

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Hyresgästföreningen presenterade nyligen en rapport – ”Är det en bra affär att äga hyreshus?” – som visar att det är mer lönsamt än någonsin att äga och förvalta hyresrätter. I fjor gjorde femton privata bostadsbolag en genomsnittlig vinst på 20,8 procent per inbetald hyreskrona, mer än en dubblering jämfört med hur det såg ut 2006.

Behöver verkligen hyrorna höjas?

– Vi ska vara glada för att branschen går bra men precis som i alla andra branscher så har vi kostnadsökningar för bland annat löner. Vi är intresserad av en sund höjning och i år har det handlat om högst en hundralapp för en genomsnittslig lägenhet, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Annons

Vad händer nu?

– Nu får vi först hämta oss lite. Vi har inte bestämt än hur vi ska gå vidare, om det blir hyresnämnden eller om vi går direkt till hyresgästerna, utan nästa steg blir att ha samtal med våra fastighetsägare, säger Susanne Rikardsson.

Knutna till Fastighetsägarna Syd är bland andra Trianon, Folksam, Contentus, Hanssons fastigheter, HSB Sundsfastigheter, Jyma fastigheter, Lifra, Bengt Nevsten, PP Pension, Stena Fastigheter, Vasakronan.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.