Annons

Hyresgarantier floppar fortfarande

Nyheter Fem år har gått sedan hyresgarantierna infördes. Hittills har 729 garantier utfärdats, det är långt färre än förväntat.

Den första juli 2007 införde regeringen den så kallade hyresgarantin. Det är ett borgensåtagande från kommunernas sida om att garantera hyran i minst sex månader för personer med svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden. Kommunerna får för detta åtagande ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti.

Regeringen hade räknat med att 20 000 garantier skulle delas ut varje år. Nu har det gått fem år och hittills har 729 garantier beviljats – under samtliga fem år. Det visar siffror från Statens bostadskreditnämnd, som är det myndighet som administrerar hyresgarantin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regeringens avsikt var att främst unga utan fast anställning skulle få en bostad med hjälp av hyresgarantin. I själva verket har målgruppen framför allt blivit vuxna med betalningsanmärkningar och svag ekonomi. Det främsta skälet till att utfärda hyresgaranti är att den bostadssökande har betalningsanmärkning, följt av avsaknad av fast anställning och inkomst.

Annons

Hudiksvall är den kommun i landet som utfärdat överlägset flest garantier, följt av Vaggeryd och Karlstad.

 

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.