HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst i bostadsrätt kräver sänkt hyra

Malmö Malmöbon analyserade marknadsvärdet på bostadsrätten som han hyr. Hans egen slutsats är att han betalar för mycket. Ägaren håller inte alls med och nu ska hyresnämnden titta på fallet.

Bostadsrätten är på 51 kvadratmeter och ligger i de mer centrala delarna av Malmö. För detta betalar hyresgästen 12 500 kronor per månad. Men han har räknat ut att det är för mycket och istället borde vara 7 660 kronor.

I mannens ansökan till hyresnämnden finns olika tabeller med en analys av tidigare försäljningar i huset och en uppskattning av lägenhetens värde. När det gäller köpta lägenheter är det bland annat detta som lagstiftaren lagt som grund till vad en hyra ska vara. Lagen gör skillnad på andrahandshyra i en hyresrätt och en bostadsrätt.

Läs ocksåMamma hyrde ut till sin dotter – nu riskerar båda åka ut

Den missnöjde hyresgästen har bott på adressen i över ett år. Men det går inte att kräva tillbaka hyra retroaktivt i en bostadsrätt. Mannen har i det här fallet begärt sänkt hyra framåt, för den resterande och korta period som är kvar på kontraktet.

Men bostadens ägare har inte för avsikt att sänka hyran. Hyresgästen vände sig därför till nämnden i december i fjor. Han försökte dra igång ärendet redan några veckor tidigare men processen försenades. Enligt uppgifter i mannens ansökan på grund av att Postnord slarvade bort brevet till hyresnämnden.

Fakta: Detta gäller när du hyr bostadsrätt

Privatuthyrningslagen styr när någon hyr ut en bostadsrätt. Om någon hyr ut mer än en träder hyreslagen in på de följande. Gäller det fler än två gäller hyreslagen för samtliga.

Det är inte bruksvärdet, som i hyresrätt, som bestämmer en korrekt hyra utan kapitalkostnad, avkastningsränta på lägenheten, samt löpande driftskostnader som el. Det här innebär att hyran kan bli högre än för motsvarande hyreslägenhet.

Det går inte att få tillbaka pengar för överhyra bakåt i tiden utan bara få hyran sänkt framåt.

Läs också Företagsadress avslöjade svartuthyrning Parter oense om mögel i lägenhet Fick tillstånd i fyra år – nu stoppar värden andrahandsuthyrning Känd artist förlorar tvist om extralägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.