HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst i Uddevalla vräks efter svår vanvård

Uddevalla Fiberinstallatören vägrade jobba i lägenheten som var helt belamrad med sopor och ölburkar. Nu har hyresgästen blivit uppsagd och tvingats flytta. Hyresvärden måste sanera enrummaren i Uddevalla för minst 150 000 kronor.

Redan när fiberinstallatören öppnade dörren till lägenheten insåg han att här skulle han inte kunna dra in någon fiberkabel. Det gick inte att ta sig fram på grund av allt skräp och alla sopor som låg i drivor i lägenheten. Det luktade och var ren misär i bostaden. Varken toalett eller spis har rengjorts på åtskillig tid, beskriver hyresvärden.

Hyresvärden gav hyresgästen en månad på sig att röja, men när värden skulle inspektera var inget åtgärdat. Nu har hyresnämnden gett hyresvärden rätt att vräka personen, då hen har förverkat sin hyresrätt på grund av vanvård.

Läs ocksåKattägare anklagas för vanvård av lägenhet - golvet var täckt av bajsVanvårdad lägenhet med kattbajs

Hyresnämnden skriver så här om inspektionen:  ”Hyresvärden kunde även konstatera att lägenheten sannolikt inte hade varit städad på mycket länge. Det låg ölburkar i hela lägenheten, spisen var inte rengjord och toaletten var extremt vanvårdad. Hyresvärden kommer att behöva riva ut delar av inredningen för att återställa densamma.”

Kostnaderna för att få bostaden i beboeligt skick beräknas till 150 000 kronor.

– Det är mycket tragiskt, säger hyresvärden till Hem & Hyra. Det är uppenbart att personen som bott där inte mått bra. Det avspeglas i lägenheten.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Hyresvärden fick rätt i hyresnämnden och hyresgästen är nu uppsagd sedan några veckor. Först nu kan värden ta itu med saneringen.

– Vi får försöka försöka börja röja i det här nu, säger värden. Det som gäller är att det hyresgästen inte återställer får vi åtgärda och sedan försöka få tillbaka pengarna av den som hyrt.

Lägenheten är att betrakta som en sanitär olägenhet och hyresnämnden bedömer att misskötseln kan riskera grannars hälsa och miljö.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Vid förhandlingen motsatte sig hyresgästen att hyresavtalet upphörde med motivering att hen inte har någon annan bostad.

Annons

Hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”Hyresnämnden finner att hyresgästen har förverkat sin hyresrätt på grund av vanvård. Hyresvärdens yrkande om att hyresavtalet ska upphöra och att hyresgästen ska åläggas att flytta ska därför bifallas.”

 

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.