Annons

Hyresgäst i Uddevalla vräks efter svår vanvård

Uddevalla Fiberinstallatören vägrade jobba i lägenheten som var helt belamrad med sopor och ölburkar. Nu har hyresgästen blivit uppsagd och tvingats flytta. Hyresvärden måste sanera enrummaren i Uddevalla för minst 150 000 kronor.

Redan när fiberinstallatören öppnade dörren till lägenheten insåg han att här skulle han inte kunna dra in någon fiberkabel. Det gick inte att ta sig fram på grund av allt skräp och alla sopor som låg i drivor i lägenheten. Det luktade och var ren misär i bostaden. Varken toalett eller spis har rengjorts på åtskillig tid, beskriver hyresvärden.

Hyresvärden gav hyresgästen en månad på sig att röja, men när värden skulle inspektera var inget åtgärdat. Nu har hyresnämnden gett hyresvärden rätt att vräka personen, då hen har förverkat sin hyresrätt på grund av vanvård.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden skriver så här om inspektionen:  ”Hyresvärden kunde även konstatera att lägenheten sannolikt inte hade varit städad på mycket länge. Det låg ölburkar i hela lägenheten, spisen var inte rengjord och toaletten var extremt vanvårdad. Hyresvärden kommer att behöva riva ut delar av inredningen för att återställa densamma.”

Kostnaderna för att få bostaden i beboeligt skick beräknas till 150 000 kronor.

– Det är mycket tragiskt, säger hyresvärden till Hem & Hyra. Det är uppenbart att personen som bott där inte mått bra. Det avspeglas i lägenheten.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Hyresvärden fick rätt i hyresnämnden och hyresgästen är nu uppsagd sedan några veckor. Först nu kan värden ta itu med saneringen.

– Vi får försöka försöka börja röja i det här nu, säger värden. Det som gäller är att det hyresgästen inte återställer får vi åtgärda och sedan försöka få tillbaka pengarna av den som hyrt.

Lägenheten är att betrakta som en sanitär olägenhet och hyresnämnden bedömer att misskötseln kan riskera grannars hälsa och miljö.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Vid förhandlingen motsatte sig hyresgästen att hyresavtalet upphörde med motivering att hen inte har någon annan bostad.

Annons

Hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”Hyresnämnden finner att hyresgästen har förverkat sin hyresrätt på grund av vanvård. Hyresvärdens yrkande om att hyresavtalet ska upphöra och att hyresgästen ska åläggas att flytta ska därför bifallas.”

 

Läs också Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.