HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästbas kritisk till bostadsrapport från (S)

Nyheter Det är tur att den bostadspolitiska rapport som socialdemokraterna presenterade i går ska ut på rådslag bland medlemmarna. Det säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.​
Engman, som på 1970-talet representerade socialdemokraterna i riksdagen, är måttligt imponerad av den bostadspolitiska rapport som socialdemokraterna presenterade på torsdagen. Rapporten andas förståelse för både hyreshöjningar och omvandling av kommunala hyresrätter till bostadsrätter.
– Det bästa är att rapporten inte är någon slutprodukt, utan inledningen på ett rådslag där medlemmarna kommer till tals. Jag tvivlar på att s-medlemmarna är lika förtjusta i hyreshöjningar som rapportförfattarna, säger Engman.
– Det hade varit en fördel om politikerna avstått från sitt ”tyckande” på den punkten. Hyrorna ska vara en sak för parterna, för hyresvärdar och hyresgäster.
– Författarna skriver att de värnar om hyresrätten, men vill också att bostadsrättshavare och villaägare ska känna att socialdemokraterna står på deras sida. Sammantaget blir det en smula opportunistiskt.
– Jag hoppas att socialdemokraterna inte bara värnar hyresrätten, utan även hyresgästerna och deras val. Exempelvis är många hyresgäster inte alls intresserade av ombildning till bostadsrätt, men de utsätts för starkt politiskt tryck från många håll.
 
Engman tror att intresset för att ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter, och att köpa bostadsrätter, kommer att minska när den svenska ekonomin blir sämre.
– Diskussionen om ombildningar har dock fört det goda med sig att kunskapen har ökat. Insikten att bostadsrättsföreningar är fastighetsägare med stort ansvar har gjort det svårare för politiker att placera dåliga hus i hyresgästernas knä.
Hyresgästföreningen har inte haft något finger med i det socialdemokratiska programarbetet på bostadsområdet.
– Vi i Hyresgästföreningen är politiska, men inte partipolitiska!
 
Engman gillar förslagen om upprustning av bostäderna i miljonprogrammet ”även om de behöver utvecklas”. Och hon välkomnar förslaget att i detaljplanen föreskriva vilken typ av flerfamiljshus som ska finnas på en viss plats, hyreslägenheter eller bostadsrätter.
Beträffande beskattningen efterlyser Engman rättvisa mellan olika boendeformer. För närvarande är det billigare att bo i en bostadsrätt än i en likadan hyresrätt, därför att skattereglerna inte är neutrala.
– Räntorna på fastighetens lån borde vara avdragsgilla för hyresgäster precis som för villaägare och bostadsrättshavare. Men då gäller det att hindra fastighetsägarna från att lägga rabarber på skattesänkningen, den ska tillfalla de boende säger Barbro Engman.
 

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.