HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionärer tar upp kampen för lägre elkostnader

Kalmar Hyresgäster i Timmernabben är upprörda över höga elkostnader. Nu tar de upp kampen mot fastighetsbolaget Mönsterås Bostäder. – Vi fattiga pensionärer ska inte behöva betala för felaktiga installationer, säger Inga-Lill Sönderhem, hyresgäst.
Foto: Pixabay

I april 2016 flyttade 71-åriga Inga-Lill Sanderhem in i ett +55 boende i Timmernabben, som ligger mellan Kalmar och Oskarshamn. Området består av fastigheter med tre lägenheter i varje. När första elräkningen kom, reagerade Inga-Lill Sanderhem. Den var på 500 kronor och med 270 förbrukade Kwh, högre än i hennes tidigare boende med liknande boyta. Hon kontaktade fastighetsbolaget Mönsterås Bostäder och elnätsägaren Ålems Energi. Det framkom att energibolaget, när fastigheterna byggdes på 80-talet, dragit kablar till varje lägenhet istället för till varje fastighet. Därför debiteras varje hyresgäst en fast elavgift motsvarande villa-tariff, vilken är högre än till flerfamiljshus. Men Inga-Lill Sanderhem upptäckte ytterligare en orsak till den höga elförbrukningen. Lägenheternas ventilationssystem är kopplat till den personliga elförbrukningen. Inga-Lill Sanderhem köpte en enkel elmätare, stängde av ventilationen under några dygn och upptäckte att elförbrukningen minskade med motsvarande 8 till 11 kronor per dygn.

– Ventilationen ska ingå i hyran. Vi hyresgäster ska inte betala cirka 10 kronor per dygn för ren luft.

Läs ocksåHögre hyror väntar för 1 000 hyresgäster i Kinda

Mönsterås Bostäder har nyligen haft möte med Hyresgästföreningen och Ålems energi. De ska nu utreda om ventilationens elförbrukning är oskäligt hög, genom att mäta förbrukningen under längre tid.

– När vi har mätt förbrukningen, ska vi bedöma om den är ovanligt hög. I sådana fall kan det bli tal om att införa en hyresrabatt, säger Armin Avdic, vd på Mönsterås bostäder.

Hyresgästföreningens jurist har undersökt kabeldragningen som innebär att hyresgästerna betalar enligt villa-abonnemang.

Läs ocksåHyresrätt dyrt för ensamboende, billigast för barnfamiljer

– De borde dragit kablarna mer effektivt när husen byggdes. Men eftersom de nu drog kablarna på det här sättet, har de enligt lag rätt att ta ut villa-avgifter, beklagar Anders Falck, jurist.

Men Inga-Lill Sanderhem och hennes grannar nöjer sig inte med bolagens svar. De är beredda att gå vidare i sin kamp om lägre elavgifter.

– Vi ska ha stormöte efter helgerna. Vi fattiga pensionärer ska inte behöva betala för ventilation och som om vi bodde i villa.

Läs ocksåNyanlända ska lättare få förstahandskontrakt
Läs också Hyreshöjningar i södra Norrland Råslättsborna ovanligt trygga och nöjda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.