Annons

Pensionärer tar upp kampen för lägre elkostnader

Kalmar Hyresgäster i Timmernabben är upprörda över höga elkostnader. Nu tar de upp kampen mot fastighetsbolaget Mönsterås Bostäder. – Vi fattiga pensionärer ska inte behöva betala för felaktiga installationer, säger Inga-Lill Sönderhem, hyresgäst.
Foto: Pixabay
Lättnaden över att pappan fått plats på äldreboendet var stor, men de anhöriga tycker det är tråkigt att han behöver betala för gemensamma utrymmen som inte inbjuder till gemenskap. Ensamheten är nästan lika stor nu, som i den egna lägenheten.

I april 2016 flyttade 71-åriga Inga-Lill Sanderhem in i ett +55 boende i Timmernabben, som ligger mellan Kalmar och Oskarshamn. Området består av fastigheter med tre lägenheter i varje. När första elräkningen kom, reagerade Inga-Lill Sanderhem. Den var på 500 kronor och med 270 förbrukade Kwh, högre än i hennes tidigare boende med liknande boyta. Hon kontaktade fastighetsbolaget Mönsterås Bostäder och elnätsägaren Ålems Energi. Det framkom att energibolaget, när fastigheterna byggdes på 80-talet, dragit kablar till varje lägenhet istället för till varje fastighet. Därför debiteras varje hyresgäst en fast elavgift motsvarande villa-tariff, vilken är högre än till flerfamiljshus. Men Inga-Lill Sanderhem upptäckte ytterligare en orsak till den höga elförbrukningen. Lägenheternas ventilationssystem är kopplat till den personliga elförbrukningen. Inga-Lill Sanderhem köpte en enkel elmätare, stängde av ventilationen under några dygn och upptäckte att elförbrukningen minskade med motsvarande 8 till 11 kronor per dygn.

– Ventilationen ska ingå i hyran. Vi hyresgäster ska inte betala cirka 10 kronor per dygn för ren luft.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mönsterås Bostäder har nyligen haft möte med Hyresgästföreningen och Ålems energi. De ska nu utreda om ventilationens elförbrukning är oskäligt hög, genom att mäta förbrukningen under längre tid.

– När vi har mätt förbrukningen, ska vi bedöma om den är ovanligt hög. I sådana fall kan det bli tal om att införa en hyresrabatt, säger Armin Avdic, vd på Mönsterås bostäder.

Annons

Hyresgästföreningens jurist har undersökt kabeldragningen som innebär att hyresgästerna betalar enligt villa-abonnemang.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– De borde dragit kablarna mer effektivt när husen byggdes. Men eftersom de nu drog kablarna på det här sättet, har de enligt lag rätt att ta ut villa-avgifter, beklagar Anders Falck, jurist.

Men Inga-Lill Sanderhem och hennes grannar nöjer sig inte med bolagens svar. De är beredda att gå vidare i sin kamp om lägre elavgifter.

Annons

– Vi ska ha stormöte efter helgerna. Vi fattiga pensionärer ska inte behöva betala för ventilation och som om vi bodde i villa.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.