Annons

Hyresgäster i Norberg tvingas från sina hem

Nyheter Fyrtiotvå familjer riskerar att stå utan värme och vatten mitt i kallaste vintern. Hyresvärden, Sidenbo, betalar inte räkningarna och kommunen garanterar bara värmen till och med 14 december.​
Det var i mitten av november som kommunen ströp vattentillförseln till 94 lägenheter i Norberg. Fastighetsäga-ren, Sidenbo, hade då inte betalat vattenräkningen och leverantören, kommunalägda NVK, såg ingen annan utväg än att stänga av vattnet. Därefter har vattnet släppts på i omgångar.
 
Sidenbo har inte heller betalat värmen och kommunen har fått skjuta till olja så att lägenheterna ska vara beboliga.
 
Kommunen har kallat till krismöte på tisdagskvällen för att informera hyresgästerna om läget. Men det står redan klart att kommunen bekostar värmen till och med 14 december, därefter får hyresgästerna klara sig själva.
 
Carita Björklund, 44, är hyresgäst i en av de utsatta lägenheterna.
 
– Det känns fruktansvärt. Vi som bor häruppe mår skit, säger hon.
 
Carita Björklund tycker att informationen från såväl kommunen som hyresvärden har varit under all kritik. Att få reda på att man tvingas flytta om en till två veckor beskriver hon som helt galet.
 
– Kommunen har sagt att de ska erbjuda ersättningsbostäder, men det finns inte så många lägenheter i Norberg och definitivt inte tillräckligt stora, säger hon.
 
Etthundratjugosex personer berörs, varav 52 stycken är barn.
 
– Var är barnperspektivet. Barnen här går i skolan och är jätteoroliga för vad som ska hända, säger Carita Björklund.
Ulla-Karin Alnebo är socialchef i Norberg och en av de som kommer att hålla i tisdagskvällens möte.
 
– Vi har det här mötet för att hyresgästerna ska kunna se över sin situation och söka nya lägenheter. Men det är definitivt ingen önskvärd situation och de bästa vore om hyresvärden tog sitt ansvar och betalade räkningarna, säger hon. 
 
Det är väldigt ont om tid, hyresgästerna har bara två veckor på sig att hitta nya lägenheter. Har kommunen en beredskap för att se till så att de inte hamnar på gatan?
 
 – Det finns en hel del lediga lägenheter i Norberg och vi kommer självfallet se till så att de inte som kan ordna en bostad på egen hand får hjälp med det.
 
Sidenbo är ökänd hos Hyresgästföreningen och har tidigare befunnit sig på Hem & Hyras svarta lista.
 
Hem & Hyra har förgäves sökt Sidenbos ägare Kurt Heeno för en kommentar.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.