Annons

Hyresgäster kräver 164 000

Luleå Fastighetsägaren genomförde en mycket omfattande ombyggnation. Men hyresgästerna evakuerades inte. Nu kräver de drabbade en rejäl ersättning.

Galären i Luleå beslutade att genomföra en ordentlig ombyggnad i en av bolagets fastigheter i centrala staden. Fyror blev treor och ettor, ny tvättstuga, balkongerna togs bort och sattes tillbaka. Det tog nära två år.

Hyresgäster vittnar om olidliga förhållanden. Bygganden har av förklarliga skäl varit en byggarbetsplats. Mitt i det har hyresgästerna bott kvar, för Galären evakuerade ingen och ingen erbjöds ersättningslägenhet. Samtal inomhus har stundtals varit omöjliga. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till slut gav hyresgäster som är medlemmar hos Hyresgästföreningen upp. Juristen Mikael Renqvist på Hyresgästföreningen i Norrland blev chockad när han besiktigade lägenheterna.

–  Det är ett hån mot hyresgästerna. Under hela min tid på Hyresgästföreningen har jag aldrig varit med om så här omfattande störningar. Hyresgästerna har inte kunnat vara i sina lägenheter från sju på morgonen till klockan fyra på eftermiddagarna, säger Mikael Renqvist i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

Annons

Någon hyressänkning på grund av störningarna tog hyresvärden inte initiativ till. För de sex medlemmarnas räkning försökte Hyresgästföreningen då förhandla med Galären. Bolaget var villigt att ersätta hyresgästerna med 1 000 kronor vardera. En minst sagt oacceptabel ersättningsnivå, menar Hyresgästföreningen. Nu stäms därför Galären och ersättningsyrkandena är mellan 14 800 och 37 000 kronor för de sex medlemmarna.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– En sådan ersättningsnivå är inte rimlig. Skulle det vara standard hade det blivit svårt att få ekonomi i renoveringar och ombyggnader, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären till Hem & Hyra.

– Jag har full förståelse för att våra hyresgäster upplevt störningar. Men Hyresgästföreningens sätt att räkna fungerar inte. Vi har bra kontroll på när det varit mycket ljud och det är då och då under perioden, inte hela tiden under nära två år.

Galären kommer att bestrida ersättningskravet. Samtidigt menar Gunnar Tåhlin att det ska bli intressant att se vad hyresnämnden säger:

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det blir ju en form av prejudikat för oss. Vi renoverar mycket. Men ska ersättningsnivåerna ligga så högt som Hyresgästföreningen vill, kanske det blir svårt att få ekonomi i det.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.