Annons

Hyresgäster missnöjda med Solatums krav

Sollefteå ​Bostadsbolaget Solatum i Sollefteå begär en hyreshöjning på 4,42 procent. Skälet bolaget uppger är det oroliga ränteläget, ökade kostnader för vatten, el och sophantering.

​ Detta togs inte emot med varm hand av hyresgästerna.
 – Det är på tok för mycket anser hyresgästen Valter Molander, som sitter med i Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp. Det skulle innebära en höjning på min trea med 240 kronor i månaden.

Annons
Molander säger vidare att han vill invänta hyresförhandlingarna, som startar 4 november, innan han säger något vidare i ärendet.
 
Vad Hem & Hyra erfar finns det ett missnöje bland hyresgästerna över att de i dag måste betala för bostadsbolagets tomma lägenheter via sin hyra.
– Det stämmer. Cirka fem procent av vår hyra ska täcka de tomma lägenheter som finns hos Solatum. Detta anser vi bör betalas via vår skattsedel och inte via hyran. Hyresrätten är en kommunal angelägenhet, menar Molander.
Arne Eriksson, vd för Solatum Hus & Hem anser att de krav bolaget presenterat är realistiska. 
– Vi kämpar som alla andra med den allmänna kostnadsökningen. Vi har i dag en instabil elleverantör som vi brottas med, säger Eriksson.
 
Angående de tomma lägenheterna anser Eriksson att bolaget har vidtagit åtgärder för att minska den posten.
– Vår ägare, Sollefteå kommun, har beslutat att vakansgraden ska ligga på fyra procent. Detta för att våra hyresgäster ska ha möjlighet att byta lägenheter. I dag tror jag att det ligger på fem procent i hela bolaget, säger Eriksson.
Solatum Hus & Hem äger i dag 1 286 lägenheter och av dessa står 70 tomma.
– Vi har planer på att sälja ut mellan 25 till 30 lägenheter i ytterområdena för att komma ner till en rimlig vakansnivå i vårt bestånd, avslutar Eriksson som hoppas på en bra och saklig hyresförhandling.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.