Annons

Hyresgästföreningen högprioriterar bostadsbristen

Torsås De politiska partierna i Torsås ska nu prioritera frågan kring bostadsbristen. Det blev resultatet av en av flera bostadspolitiska debatter som Hyresgästföreningen bjuder in till för sätta luppen på bostadsbristen i Kalmar län.
I panelen fanns Björn Petersson (C), Lena Gustafsson (V), Mats Olsson (KD), Bengt Rydahl (M), Johan Petersson (L), Christofer Johansson (C) och Martin Kirchberg (SD).

Ett femtiotal personer deltog i paneldebatten i Torsås under ledning av moderator P-G Nyström, Hyresgästföreningen. En representant från varje kommunpolitiska parti satt i panelen för att svara på frågor kring Torsås bostadsbrist. Torsås är en liten landsortskommun med hög andel äldre i befolkningen. 

– Många tvingas bo kvar hemma i husen ute på landet trots att de egentligen vill ha trygghetsboenden i tätorten. Hela Kalmar län lider brist på hyresrätter, konstaterar Christer Bergqvist, sekreterare i Hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Debatten visade att partierna var samstämmiga kring en rad lokala bostadspolitiska frågor. Exempelvis kring det faktum att det råder bostadsbrist i kommunen. Knäckfrågan handlar om att bygga så folk har råd att bo. 

– Torsås har inte har några jättemuskler för bostadsproduktion och många befintliga lägenheter har ett eftersatt underhåll som måste åtgärdas, säger Mats Olsson (KD).

Samtliga partier har invändningar mot marknadshyror och dyra renoveringar i befintligt bestånd. Bengt Rydahl (M) framhåller att kommunen har påbörjat ett ökat bostadsbyggande och att det planeras för flera bostäder i Bergkvara och Torsås.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Men vi behöver flera, billiga lägenheter. Tyvärr har bankerna blivit ett problem för oss på landsbygden, säger Bengt Rydahl. 

För att råda bot på bostadsbristen enades man kring ett antal punkter. Det behövs statliga bygglån, förenklade detaljplaner och mindre kostsamma renoveringar som inte chockhöjer hyran.

– Vi måste försöka bygga hyresrätter till en kostnad som folk har råd med, säger Lena Gustafsson (V) och menar att alla behöver ha någonstans att bo utan att försätta sig i stora låneskulder. 

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Torsås kommunfullmäktige är just nu i färd med att anta en bostadsförsörjningsplan. Därefter kan kommunen söka statlig bostadsbonus för att bygga fler hyresrätter. 

Annons

Hyresgästföreningen var nöjda med debatten. Förhoppningen är att stärka politikernas medvetenhet och handlingskraft kring frågan om bostadsbristen. 

– När man sammanför alla partier kring en fråga får den ökad prioritet. En annan ambition är att stärka Hyresgästföreningens status som en samverkansaktör, säger Christer Bergqvist.

Under våren planerar Hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland för ytterligare två bostadspolitiska debatter. 

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.