Annons

Hyresgästföreningen kräver tvångsförvaltning

Tierp Hyresgästföreningen vill att Aros Energideklarationers fastigheter i Tobo tvångsförvaltas. Under torsdagen lämnade föreningen in en ansökan till hyresnämnden.
Hyresgästföreningen vill att Aros Energideklarationers fastigheter i Tobo tvångsförvaltas.

Eftersom läget upplevs akut för flera hyresgäster, som har varit utan varmvatten de senaste veckorna, begär Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle att ärendet hanteras skyndsamt.

De aktuella fastigheterna i Tobo har blivit en följetong i hyresnämnden och i media. De senaste tio åren har hyresvärdarna skiftat men problemen har enligt Hyresgästföreningen varit de samma: fastigheter som missköts och hyresvärdar som inte går att få tag på och beter sig nyckfullt och hotfullt mot sina hyresgäster. Sedan 2013 ägs fastigheterna av Aros Energideklarationer, men Hyresgästföreningen och andra är övertygade om att det i själva verket är samma människor som ligger bakom de olika ägarkonstellationerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur kommer det sig att Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning först nu?

– Eftersom det krävs ganska mycket för att hyresnämnden ska besluta om tvångsförvaltning har vi under hela våren samlat ihop bevis till en ansökan. Nu tycker vi att underlaget är tillräckligt, speciellt som det under de senaste veckorna tillkommit mer akuta problem som exempelvis att två av fastigheterna har varit utan varmvatten, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

I ansökan skriver Hyresgästföreningen bland annat att ”hyresgästerna får hela tiden leva med osäkerhet om vad som händer härnäst i deras boenden eftersom det kontinuerligt uppstår brister”.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Hyresgäster har enligt föreningen godtyckligt fått hyran höjd, brev om att de själva ska sköta utemiljön trots att det är hyresvärdens ansvar, och hotats med uppsägning.

Fastigheterna har tvångsförvaltats en gång tidigare, 2011.  Då ägdes de av Toboholms fastigheter, ett bolag som sedan gick i konkurs.

Annons

Även Tierps kommun sätter press på Aros Energideklarationer. Under våren gav Tierps kommun Aros Energideklarationer uthyrningsförbud i en av fastigheterna. Tierps kommun har dessutom utfärdat ett vite mot bolaget på lägst 50 000 kronor om de inte upprättar en lista över problemen i fastigheterna och åtgärdar dem. Ärendet har överklagats till Mark- och miljödomstolen som ännu inte fattat något beslut.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Fakta: Skandalhusen i Tierp

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, informellt styrt av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem och Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott.

▸2010 tog Toboholm Fastigheter över med Johan Stendahl som vd.

▸Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

▸Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB, som även de fick kritik för att inte åtgärda brister.

▸Sedan hösten 2013 är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobohusen.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.