Annons

Hyresgästföreningens jurist: Viktigt förbereda sig

Östersund Funderar du på att hyra ut en lägenhet i andra hand? Då är det viktigt att tänka igenom en mängd olika saker i förväg, menar Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Ann-Catrin Burström hyrde ut sin lägenhet till ett ungt par som inte betalade hyran i tid och som orsakade stora skador (se tidigare artikel här). Hon är hyresgäst och medlem hos Hyresgästföreningen – ändå kan hon inte få biträde från organisationen i egenskap av andrahandshyresvärd.

– En medlem som hyr ut har inte rätt till biträde i en process där han eller hon är andrahandshyresvärd. Däremot kan vi hjälpa till med rådgivning, förklarar Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region Norrland.

Han menar att det kan bli svårt att lösa en sådan här tvist i efterhand, men att det finns många sätt att förbereda sig.

–Det kan vara svårt att bevisa när någonting gick sönder. Därför kan det vara bra att upprätta ett besiktningsprotokoll och skriva en inventarielista, där man klargör skicket på lägenheten och sakerna i den i förväg.

Ska du hyra ut i andra hand? Så här kan du förbereda dig:

  • Gör ett besiktningsprotokoll där skicket på lägenheten finns beskrivet och en inventarieförteckning där alla saker som hör till lägenheten och i vilket skick de är finns nedtecknade.
  • Ta referenser från flera tidigare hyresvärdar. Har hyrorna betalats i tid?
  • Gör en kreditupplysning. Om det finns skulder hos Kronofogden kan det bli svårt att få pengar tillbaka om någonting skulle gå sönder.
  • Ta ut en deposition som betalas tillbaka om allt är okej vid besiktning.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.