Annons

Hyresklart för tusentals Tvåstadsbor

Västra Götaland ​Nu har Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna för 2011 med Vänersborgsbostäder och Eidar i Trollhättan. Som mest blir höjningen en knapp hundring för en trea i Trollhättan och något mindre i Vänersborg. – Jag är relativt nöjd, men vi fick ju backa från vårt ursprungliga krav. Det kan innebära att vi får senarelägga något projekt, säger Eidars vd Urban Blom.
Hos Eidar blir lägenheter med varmhyra 1,95 procent dyrare nästa år. Den som har kallhyra får en något mindre höjning: 1,7 procent. Höjningarna motsvarar drygt 95 respektive 85 kronor per månad för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Ungefär 600 lägenheter på Humlan och Granngården har avtal som innebär att hushållselen ingår i hyran. Utöver hyreshöjningen ökar priset för hushållselen i dessa lägenheter. Höjningen ligger på 25 procent och motsvarar 24 till 104 kronor per månad beroende på bostadens storlek.
– Det är egentligen alldeles för lite. Någon gång har man tappat i matchningen av kostnaden, det här är ett steg för att komma i kapp, säger Urban Blom.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bild Urban Blom

Annons

I förhandlingarna tog Eidar inte upp några fördyrande poster som har att göra med den nya lagstiftningen för allmännyttan.
– Vi vill vänta med den diskussionen och först se hur tillämpningen blir, säger Urban Blom.
Redan i dag har bolaget ett avkastningskrav på 5 procent, som ska återinvesteras i fastigheterna, och betalar en borgensavgift på 0,2 procent till kommunen.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation har pekat på insatser som behöver göras i områdena. Enligt Urban Blom finns många åtgärder på gång nästa år.
– Det är mycket vi vill göra. Renoveringen av Sädesbingen ska bli klar nästa år och vi har en lång preliminär projektlista, säger han.
I Vänersborg blir höjningen i snitt 1,54 procent eller drygt 75 kronor mer för en trea som i dag kostar 5 000 kronor. Majoriteten av hyresgästerna får en höjning på 1,75 procent.
Enligt en tidigare överenskommelse kring stambytena på Bangatan blir det ingen hyreshöjning där 2011.
Ytterligare några områden i Vänersborg och Vargön slipper höjning nästa år.
– Gemensamt för dem är att de är ombyggda i början av 1990-talet och har en hyra som är hög i förhållande till standarden, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Laang.
Överenskommelsen innebär 2,5 miljoner extra till bolaget. Av dem går dock 1,3 miljoner till en kommunal borgensavgift som bolaget måste betala från årsskiftet.
Hade man sluppit avgiften kunde hyreshöjningen stannat på 0,8 procent enligt Peter Laang. Han är ändå förhållandevis nöjd med utgången.
– Vår utgångspunkt är nästan alltid att det inte ska bli någon höjning alls, men nu får alla hyresgäster en höjning som är lägre än vad inflationen räknas bli 2011.

Relaterat:
Eidar vill höja hyran 2011
Höjningskrav i Vänersborg och Mark

Annons

Här finns kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Fakta: Bolagen i korthet


Eidar äger cirka 4 700 lägenheter i Trollhättan, Upphärad, Sjuntorp, Velanda och Åsaka. 
 Förra året backade bolaget från en avtalad hyreshöjning och blev först att gå med på Hyresgästföreningens krav om nollavtal.
Nästa års hyreshöjning blir mellan 1,7 och 1,95 procent.
Vänersborgsbostäder äger drygt 2 600 bostäder i Vänersborg, Brålanda, Vargön och Frändefors.
 Bolaget krävde 2,69 procents hyreshöjning nästa år men efter förhandlingarna blir det i snitt 1,54 procent.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.