Annons

Hyresklart i Falun

Dalarna Kopparstaden i Falun fick i princip den hyreshöjning de ville ha, 2,3 procent mot begärda 2,4 procent. Det är den fjärde nya hyran som är klar i Dalarna.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit är bostadsföretagens hyreskrav och därmed hyresförhandlingarna ovanligt sena i år. Bara fyra av Dalarnas 15 kommuner har förhandlat färdigt och åtta kommuner har inte ens lämnat sina hyreskrav.

I faktarutan härintill finns exempel på vad som kan hända en hyresgäst när hyresförhandlingarna drar ut på tiden över ett årsskifte.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Dalarnas nya hyror 2012

Avesta 2,1 (3,3)Falun 2,3 (2,4)Ludvika 2,4 (3,0)Smedjebacken 1,9 (3,7)

Bostadsföretagens ursprungskrav inom parentes.

Fakta: Retroaktiv hyra

• Lisa har en hyra på 5 500 kronor och hennes hyresvärd skickar tre hyresavier i taget. I år är värden sen med sitt yrkande, förhandlingen drar ut på tiden och uppgörelsen om hyreshöjning blir inte färdig innan årsskiftet.

 • Får Lisa då en höjning på 3 procent från årsskiftet innebär det 165 kronor mer i månaden – en höjning som bolaget inte kan ta ut förrän på hyresavin för april.

 • Det innebär att Lisa retroaktivt får betala höjningen för alla tre månaderna vid ett tillfälle– nästan 500 kronor.

 • Viktigt att veta, är att hyresvärden alltid är skyldig att informera om höjningarna i förväg.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.