Annons

Hyresklart i Falun

Dalarna Kopparstaden i Falun fick i princip den hyreshöjning de ville ha, 2,3 procent mot begärda 2,4 procent. Det är den fjärde nya hyran som är klar i Dalarna.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit är bostadsföretagens hyreskrav och därmed hyresförhandlingarna ovanligt sena i år. Bara fyra av Dalarnas 15 kommuner har förhandlat färdigt och åtta kommuner har inte ens lämnat sina hyreskrav.

I faktarutan härintill finns exempel på vad som kan hända en hyresgäst när hyresförhandlingarna drar ut på tiden över ett årsskifte.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Fakta: Dalarnas nya hyror 2012

Avesta 2,1 (3,3)Falun 2,3 (2,4)Ludvika 2,4 (3,0)Smedjebacken 1,9 (3,7)

Bostadsföretagens ursprungskrav inom parentes.

Fakta: Retroaktiv hyra

• Lisa har en hyra på 5 500 kronor och hennes hyresvärd skickar tre hyresavier i taget. I år är värden sen med sitt yrkande, förhandlingen drar ut på tiden och uppgörelsen om hyreshöjning blir inte färdig innan årsskiftet.

 • Får Lisa då en höjning på 3 procent från årsskiftet innebär det 165 kronor mer i månaden – en höjning som bolaget inte kan ta ut förrän på hyresavin för april.

 • Det innebär att Lisa retroaktivt får betala höjningen för alla tre månaderna vid ett tillfälle– nästan 500 kronor.

 • Viktigt att veta, är att hyresvärden alltid är skyldig att informera om höjningarna i förväg.

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.