Annons

Hyresrätterna i Berga säljs ut

Eslöv Ebo i Eslöv säljer sina lägenheter i Bergaområdet. – Jag tycker inte om det. Det har varit bra som det varit, säger hyresgästen Lona Madsen.

För hyresgästen Lona Madsen, som dessutom är kassör i den lokala Hyresgästföreningen på Berga, kom beskedet som en chock. Hon visste inget förrän hon läste en artikel om det i Skånska Dagbladet.

− Det kändes inte bra att få reda på det på det sättet. Jag tänkte: ”Vad är det som händer och varför får vi inte veta något?”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ebo:s Vd Joakim Ahlin förklarar att det hela var en kommunikationsmiss och beklagar det inträffade. Bostadsbolaget arrangerade sedan ett bostadsmöte där hyresgästerna fick information och möjlighet att ställa frågor.

− Vi hade ju ett möte i förra veckan och efter vad som sades där ska allt flyta på som vanligt. Ebo ska fortsätta stå för förvaltningen och vi ska ha samma vaktmästare, säger Lone Madsen.

Vad tycker du om att lägenheterna säljs?

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

− Jag tycker inte om det. Det har varit bra som det varit. Nu undrar jag när säljer de nästa område? Och så undrar jag vad händer nu med renovering och så?

Annons

Det kommunala bostadsbolaget i Eslöv har alltså skrivit under en avsiktsförklaring som innebär att 360 lägenheter kommer att säljas till Mälö Fastigheter AB. Priset är inte fastställt och inte heller datumet för när försäljningen kommer att ske. Enligt Joakim Ahlin blir affären troligen klar till sommaren.

I avsiktisförklaringen framgår att Mälö Fastigheter AB ska bygga 80 nya hyreslägenheter i Eslöv kommun. I avtalet finns även en återköpsklausul som träder i kraft ifall parterna inte fullföljer sina löften. Pengarna från försäljningen ska Ebo använda till att bygga nya hyresrätter men vd:n Joakim Ahlin kan inte säga hur många lägenheter det handlar om.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

− När vi säljer frigör vi kapital som vi kommer att använda till att bygga nya lägenheter. Vi har dock inga konkreta planer på hur mycket nytt vi ska bygga.

Enligt avsiktsförklaringen kommer Ebo även i fortsättningen att stå för förvaltningen men hur länge de gör det är oklart.

− Jag kan inte svara på det. Vi kan ju inte tvinga Mälö Fastigheter AB att ha oss som förvaltare för all tid. Men om det fungerar hoppas jag att det här samarbetet kan fortsätta länge.

Har ni fler försäljningar på gång?

Annons

− Nej.

Enligt Hyresgästföreningen Region norra Skånes förhandlare Margareta Björkvald har hon fått löfte av Joakim Ahlin att Hyresgästföreningen får behålla förhandlingsordningen.

− När kommunala bostadsbolag säljer sina fastigheter är det vanligt att hyresgäster känner oro. Men i och med att vi får behålla förhandlingsordningen innebär det att den nya ägaren inte kan chockhöja några hyror. Vi kommer också att verka för att bland annat boinflytandet fortsätter på samma nivå som idag.

− Vi har även fått en försäkran av Ebo att den vinst de gör på försäljningen ska gå till nybyggnation. Kommunen kommer inte att ta ut vinsten som utdelning utan den går oavkortat till nyproduktion över tid.

Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.