Annons

Hyresstriden i Malmö fortsätter

Malmö ​Bråket mellan MKB och Hyresgästföreningen fortsätter. På måndagen lämnade Hyresgästföreningen ett yttrande till Hyresmarknadskommittén där man kräver oförändrade hyror för 2010 och 2011.
Efter att hyresförhandlingarna strandat i Malmö ligger nu frågan i Hyresmarknadskommittén, HMK, där representanter från både SABO och Hyresgästföreningen ingår.
 
I sitt yttrande konstaterar Hyresgästföreningen att MKB tidigare lämnat samma vilseledande uppgifter till kommittén som lämnats till föreningens förhandlare i vintras. En prognos för 2010 med en beräknad förlust innan hyreshöjning på 51 miljoner kronor har i den fastställda budgeten förbytts till en vinst på 61 miljoner kronor vid oförändrade hyror.
 
MKB:s vd Sonny Modig har tidigare i Hem & Hyra försvarat de motstridiga siffrorna med att det är skillnad på långsiktiga prognoser och mer kortsiktiga sammanräkningar av resultatet i en budget som bara tittar på ett år.
 
– Det är första gången jag hört talas om att olika siffror i prognos och budget skulle vara bedrägeri. Då kan man lika gärna anklaga Riksgälden.
 
I yrkandet kräver Hyresgästföreningen oförändrade hyror för 2010 och 2011. Föreningen påpekar också att MKB inte hunnit med allt det underhåll som företaget budgeterat för under 2009 och som ingått i hyresförhandlingarna för det året.
 
– Den här underhållsskulden på 62 miljoner kronor måste man räkna bort i år. Det underhållet är redan betalt av hyresgästerna och ska inte betalas en gång till, säger Anja Schröder, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.