Annons

Hyresvärd hänger ut hyresgästerna

Hudiksvall ​En hyresvärd i Hudiksvall namnger på ett anslag vid sitt hus vilka hyresgäster som är med i Hyresgästföreningen och kallar deras krav på förhandlingsordning "kommunistisk socialism och diktatur". Hyresgästföreningen överväger att stämma värden för brott mot föreningsrätten.

​”Att hyran höjs beror på att hyresgästerna begärt förhandlingsordning och hädanefter kommer alltså kommunistisk socialism och diktatur att gälla”, sådana formuleringarna använder hyresvärden i Hudiksvall på ett anslag som kan läsas av alla som passerar fastigheten som ligger centralt i stan.

Dessutom namnger värden sex av sina tio hyresgäster vilket är ett brott mot föreningsfriheten och Hyresgästföreningen överväger att stämma honom.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Värden har ringt upp och trakasserat hyresgästerna vid ett flertal tillfällen innan lappen kom upp. En av hyresgästerna som hyrt i 30 år säger att ”nu jävlar får det vara nog”, berättar Britt Westerlund, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Hudiksvall.

Annons

Hyresgästerna vågar inte anmäla brister i lägenheterna. I stället har de ringt till Britt Westerlund som ringt Fastighetsägarnas representant i Gävle som i sin tur ringt till hyresvärden.

– Efter den första träffen om förhandlingsordning stängde värden bastun i huset. Och han hotade att vräka dem som skrev på, berättar Britt Westerlund.

Annons
Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Hyresgästföreningens jurister tittar nu på ärendet och möjligheterna att stämma värden och kräva skadestånd för att han brutit mot föreningsrätten när han namngett de hyresgäster som är med i Hyresgästföreningen och pekat ut dem som skyldiga till hyreshöjningar.

Läs också Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler” Läxade upp busungar i kvarteret – åtalades för misshandel och ofredande Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.