HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd lappar cyklar i Ryd

Linköping Gult kort, bortforsling och hot om avgift. Det är grepp som Victoria Park tar till för att få bukt med att cyklar parkeras i trapphusen. Men boende riktar kritik mot värdens metoder.
Foto: Jakob Kindesjö
Så här ser lapparna från Victoria Park i Linköping ut. (Arrangerad bild.)

Den senaste tiden har ett flertal hyresgäster i stadsdelen Ryd i Linköping fått gula lappar på cyklar och barnvagnar som stått i trapphusen. Lapparna påminner utseendemässigt om de böteslappar som parkeringsvakter brukar sätta på felparkerade bilar. På lapparna meddelar hyresvärden Victoria Park att det är förbjudet att ställa cyklar, barnvagnar och andra föremål i trapphusen och hänvisar till lagen om skydd mot olyckor. Om cykeln inte flyttats före ett visst datum kommer värden att omhänderta den, enligt meddelandet.

Boende reagerar mot värdens metoder för att bli av med problemet med ”felparkerade” cyklar.

Victoria Park kallar dessa lappar ”gult kort”. Enligt Eleonor Biberg, områdeschef hos Victoria Park, är cyklar och andra föremål i trapphusen ett återkommande problem som kan medföra livsfara.

– Det får inte finnas någonting som kan vara hinder om huset måste utrymmas till exempel på grund av brand. Vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom det i värsta fall kan leda till dödsfall, säger hon.

Därför genomför hyresvärden då och då ronder då trapphusen kontrolleras och saker som finns där lappas. Undantag görs dock för rullatorer, om de är placerade på ett säkert sätt. Vid senaste kontrollen, i slutet av augusti, tog värden inte hand om några cyklar, däremot två barnvagnar.

– De flesta brukar flytta sin cykel när man fått ett gult kort. Men om man inte gör det så tar vi hand om den och hyresgästen måste komma till oss och kvittera ut den och får samtidigt skämmas lite. Men det är väldigt sällan som vi tar bort någon cykel, säger Eleonor Biberg.

Läs ocksåVardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå

Men det finns de som tycker att värden går för långt. En hyresgäst har hört av sig till Hem & Hyra efter att ha fått sin cykel lappad. Han tycker att värden går för hårt fram och reagerar framför allt mot vad han uppfattat som ett hot om böter.

– Värden har skickat ut information om att man måste betala. Jag är tveksam till om de verkligen får göra så. Men vem vågar bråka med sin hyresvärd? säger hyresgästen.

Eleonor Biberg betonar att ingen hyresgäst har behövt böta eller betala för att få tillbaka sin cykel.

Läs ocksåVirserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening

– Vi skriver i vårt kvartalsbrev som går ut till hyresgästerna att material som ställs i trapphusen omhändertas av oss och kan återfås mot en kostnad. Vi kanske ska se över om vi ska ändra den formuleringen för det är inget vi använder oss av. Vi debiterar inte hyresgästerna. Samtidigt är det oftast risk för debitering som har störst effekt.

Enligt Eleonor Biberg finns det gott om lämpliga förvaringsutrymmen för cyklar i Ryd.

– Varje lägenhet har tillgång till ett eget låsbart cykelförråd och dessutom finns det cykelskjul och cykelställ på varje gård. Det är nog bara lathet som gör att man använder trapphuset, säger hon.

Läs ocksåRenare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem
Fakta: Så säger lagen

Så här lyder andra kapitlets andra paragraf i lagen om skydd mot olyckor, som Victoria Park hänvisar till:

• Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Läs också Anklagelser om kattskit och vårdslös bilkörning Tvångsförvalning för trakasserier och brister i fastigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.