Annons

Hyresvärdar i Norrköping vill bygga vindkraftverk

Norrköping Hyresbostäder och HSB Hyresfastigheter vill tillsammans med andra intressenter ha Norrköpings kommuns tillstånd att bygga en vindkraftpark vid Marviken.
Foto: Jenny Knutsson
En vindkraftpark som förser hyresgäster i Norrköping med miljövänlig el kan bli verklighet.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kommunägda Hyresbostäders energimål, som bland annat innebär att all energi som används ska komma från förnyelsebara energikällor. Målet ska vara uppnått senast 2030 och för att klara det har bolaget undersökt möjligheten att bygga, eller köpa in sig i, vindkraftverk.

Ett första konkret steg har nu tagits, i och med att Hyresbostäder tillsammans med HSB Hyresfastigheter AB, Kolmårdsvind Ekonomisk förening och Rewind Offshore AB har bildat konsortiet Vindpark Marviken. Konsortiet, som leds av en projektstyrelse, har begärt att få ett förhandsbesked där Norrköpings kommun godkänner att en vindkraftspark byggs utanför Vikbolandet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”De bästa förutsättningarna för vindkraft i Norrköpings kommun finns i området utanför Marvikens kraftverk. Vindresurserna är goda och det finns grund, öar och skär som gör att vindkraftverk kan byggas kostnadseffektivt”, skriver Åke Pettersson Frykberg, projektstyrelsens ordförande och vd i Rewind Offshore, i ett pressmeddelande.

Annons

Planerna omfattar mellan tio och femton vindkraftverk, som tillsammans kan förse 36 000 hushåll med el.

”Vi arbetar långsiktigt med miljö- och energiåtgärder och letar efter goda vindkraftssatsningar för att nå våra energimål. Vindkraften är nämligen en av få lönsamma förnybara energikällor”, skriver Hyresbostäders vd Gunnar Boquist i pressmeddelandet.

Annons
Läs ocksåTvingades bort av råttor

Eftersom miljöbalken säger att tillstånd för vindkraftverk bara ska ges om den aktuella kommunen godkänner det så är förhandsbeskedet viktigt för konsortiet och nödvändigt innan man kan gå vidare. Nästa steg är att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning, som beräknas kosta omkring fyra miljoner kronor. Vad det skulle kosta att bygga vindkraftverken framgår inte.

Läs också Tvingades bort av råttor Hyreshöjning på Kryssdäcket Byggboom i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.