Annons

Hyresvärdens planerade graviditet kan ställa barnfamilj på gatan

Västra Götaland Ska trebarnsfamiljen tvingas flytta för att hyresvärden planerar att skaffa barn? Värden motiverar uppsägningen med att hon haft så kraftiga besvär vid sina tidigare graviditeter att hon måste ha lägenheten för att få lugn och ro från övriga familjen. Men stöd av journaler och läkarutlåtanden hoppas värden nu att hyresnämnden ska gå på hennes linje och tvinga barnfamiljen att flytta.
Foto: Pixabay/Gry Ellebjerg
Hyresvärdens planerade graviditet räckte inte som orsak att säga upp familjens kontrakt. Familjen får bo kvar enligt hyresnämndens beslut.

Det är en ovanlig historia som spelas upp i tingssalen i Uddevalla tingsrätt. Här ska hyresnämnden avgöra vem som har mest rätt till lägenheten. Familjen som hyr lägenheten eller ägarinnan som bor tillsammans med sin make och två barn ett par hus bort, i samma villakvarter i det nordbohuslänska samhället.

När hyresvärden köpte villan som det handlar om, var trebarnsfamiljen redan hyresgäster där sedan några månader. På andra våningen finns ytterligare en lägenhet som är uthyrd och på gården står ett Attefallshus som även det hyrs ut. Men det är lägenheten där barnfamiljen bor som ägaren säger sig behöva. Anledningen är att hon vill skaffa ytterligare ett barn och med hjälp av läkarjournaler om tidigare besvärliga graviditeter vill hon styrka att hon behöver lugn och ro, och en bostad utan matos, vilket gör henne kraftigt illamående.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden berättar att hon köpte huset med tanken på att kunna använda det när familjen skulle utökas med ytterligare ett barn. Hon menar att i kontraktet står det tre månaders uppsägningstid och det var vad hon förväntat sig skulle gälla.

Familjen som hyr lägenheten har med Hyresgästföreningens stöd försökt visa på att det handlar om kommersiell uthyrning. Hyresvärden och hennes make hyr ut ett hus och en lägenhet i Norge, förutom de tre lägenheterna i Bohuslän. Familjens ombud, Lennart Björkman, jurist vid Hyresgästföreningen, menar att hyresvärden inte bott i en enda av de bostäder de hyr ut idag och att det visar på att det handlar om kommersiell uthyrning. Då är det andra regler för besittningsskydd och uppsägning.

Lennart Björkman, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han menar att hyresvärden ägnar sig kommersiell uthyrning. Därmed gäller inte tre månaders uppsägning.

Bland annat menar han att det faktum att kvinnan och hennes make aldrig har bott i någon av de fem lägenheter de har till uthyrning idag.

– Det tyder ju på att det är affärsmässig uthyrningsverksamhet, sa han och fortsatte.

– Jag har full förståelse för problemen med en svår graviditet, men i det här fallet menar jag att det inte finns grund för att säga upp hyresgästerna, sa Lennart Björkman.

Hyresvärden å sin sida menar att hon bör ha rätt att säga upp hyresgästerna med de tre månaders uppsägning som hon anser att de kommit överens om. Att familjen aldrig bott i någon av de lägenheter de nu har till uthyrning förklarar hon med att hennes make inte visste om han skulle trivas i Sverige och därför ville ha boende i Norge ordnat. Hon menar också att de visst bott i huset i Norge, där de har tillgång till en del av huset. Bland annat var de skrivna där under pandemin, för att slippa karantänsreglerna vid gränsen.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Jag var helt övertygad om att det var tre månaders uppsägning som gällde när vi köpte huset här i Sverige. Därför lät vi hyresgästerna bo kvar, men det inser jag nu var fel och dumt av oss, säger hyresvärden. I Norge är det de reglerna som gäller och det trodde jag var det samma i Sverige.

Hon förnekar med kraft att det skulle handla om att hon och hyresgästerna inte varit överens om hyran. Att hon bara en kort tid före uppsägningen aviserat en hyreshöjning som familjen sagt ner till, menar hon bara handlar om en förfrågan.

– Nej, uppsägningen är något helt annat. Det är bara för att vi behöver den lägenheten när vi ska skaffa ytterligare ett barn. Jag måste kunna tillbringa tid där, kunna vara ensam och slippa lukten av mat.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Hon menar i sin plädering att hon har svårt att få medkänsla för sin situation.

– Jag är ju i en situation där jag är överordnad dem och då är det svårt att få sympatier. Men det är ingen som förstår hur sjuk jag varit under mina graviditeter. Det är därför jag vill läsa ur journalerna så att ni kanske förstår mig också, sa hyresvärden.

Familjen som hyr lägenheten idag säger att de inte har någon annan stans att ta vägen om de måste flytta.

– Det finns inga andra lägenheter här i den storleken vi behöver. Barnen har funnit sig tillrätta här i samhället. De går i skolan och vi har båda jobb här. Det betyder mycket för oss att få bo kvar, säger de. Vi trivs här i samhället och hade hoppats att vi kunde få bo där.

Annons

– Men vi försöker självklart att hitta en annan lägenhet som kan passa oss. Det här är väldigt jobbigt för oss, säger mamman i familjen.

Hyresvärden säger att om hon inte får säga upp hyresgästerna måste hon överväga att sälja huset, för att kunna köpa något annat eller hyra en lägenhet där hon kan vara under sin nu planerade graviditet. Hon säger också att efter graviditeten kommer hon och maken att använda lägenheten som kontor, då de båda har så viktiga arbetsuppgifter och behöver kunna arbeta hemifrån i lugn och ro.

Hyresnämnden försökte komma fram till en förlikning mellan parterna med enskilda samtal med båda sidor, men det misslyckades. Det fanns ingen framkomlig väg att nå där. Därför blir det nu hyresnämnden som får avgöra ärendet. Nämnden kommer att lämna sitt beslut den 28 oktober.

 

 

 

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.