Annons

Hyrorna för nästa år klara i Katrineholm och Trosa

Södermanland 2016 års hyror är nu klara för tre av de kommunala bostadsbolagen i Södermanland. Förhandlingarna med Kfast i Eskilstuna drar igång först i januari. [uppdaterad]

För hyresgästerna i Kfab i Katrineholm blir snitthöjningen nästa år 0,9 procent, vilket motsvarar ungefär 50 kronor extra i månaden för en trea på 75 kvadratmeter. De som bor i lägenheter med varmhyra, parkeringsplatser och garage får 0,91 procents höjning, medan boende i lägenheter med kallhyra får 0,7 procents hyreshöjning. De nya hyrorna börjar gälla från och med 1 januari 2016.

Enligt Ingmar Eriksson, vd på Kfab, täcker hyreshöjningen upp för taxehöjningar på vatten, värme, el och renhållning, men räcker däremot inte till det underhåll bolaget hade planerat att göra. Kfab hade yrkat 2,3 procent innan förhandlingarna med Hyresgästföreningen drog igång.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Trosa kommer Trobos hyresgäster att få en hyreshöjning på 0,5 procent. Bolaget hade yrkat 1,8 procents höjning.

Annons

Som Hem & Hyra tidigare har berättat blir hyreshöjningen i snitt 0,75 procent för hyresgästerna i Flens bostads, med stora variationer mellan olika lägenheter eftersom en ny modell för systematisk hyressättning börjar införas.

Nyköpingshem skrev på en tvåårig överenskommelse med Hyresgästföreningen för ett år sedan, som innebär 1 procents hyreshöjning under 2016.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Förhandlingarna med Strängnäs bostads har ännu inte börjat. Kommunfastigheter i Eskilstuna, Gnestahem, Vingåkershem och Kustbostäder i Oxelösund förhandlar hyran i början av nästa år.

Fakta: Färdigförhandlade hyror för 2016
Bolag Kommun Antal lägenheter Hyreshöjning i genomsnitt
Kfab     Katrineholm  1 826 0,9 procent
Flens bostads Flen 1 730 0,75 procent
Trobo  Trosa 579 0,5 procent
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.