Annons

Ida är proffs på att odla chili i lägenheten – så här gör man

Nyheter Visste du att man kan odla sin egen chili i lägenheten? Ida Bjervners sovrum är helt dedikerat åt de 150 chiliplantorna som växer där inne. Allt började med en gåva från en äldre dam.
Foto: Frida Ekman
Ida Bjervner föreställer sig att hon spelar Tetris när hon försöker få de 150 chiliplantorna att få en ett eget litet utrymme.

Som en varm sommardag ­efter en regnskur. Så känns luften inne i Ida Bjervners ”­orangeri”. En luftavfuktare på golvet är igång och över de många raderna av plantor ­hänger långsmala LED-lampor. ­Rummet, som egentligen är ett mindre sovrum i hennes och familjens tvåplanslägenhet i Småland, är helt ­dedikerat hennes växter. Det första hon gör varje morgon är att gå upp och säga hej till dem, se efter om de har fått någon ohyra och ge dem vatten.

Till de större plantorna använder hon vattenkannan, till de mindre, späda, ger hon i stället några sprut med en sprejflaska.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Totalt tillbringar jag flera timmar per dygn här, säger hon och plockar bort några döda blad.

Ida växte rakt in i världen av odling. På villatomten utanför Uppsala hade ­hennes föräldrar såväl blomrabatter som potatisland och växthus.

När hon var i femårsåldern grävde de upp ett land till bara henne där hon kunde påta och plantera kottar. Senare började hon laborera med ätbara grödor.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

I vuxen ålder har påtandet från barndomen tagit nya proportioner. Utöver att plantorna har tillägnats ett eget rum är merparten av hemmet belamrat med blommor och växter av olika slag.

– Jag jobbar med Tetris längs väggarna för att allt ska få plats, säger hon och ler.

Annons
Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

När frosten inte längre härjar flyttar merparten av det gröna ut på den långa balkongen och på husets framsida. På baksidans uteplats har hyresvärden även låtit henne ställa ut pallkragar. I de senare odlar hon bland annat potatis, jord­ärtskockor och vitlök. Eftersom hon bor i hyresrätt kan hon inte ha fasta rabatter, men Ida tycker att det funkar bra att använda krukor. De består till stor del av avklippta mjölkkartonger eller gamla godislådor och majonnäsburkar som hon får gratis från lokala mataffärer och restauranger.

– Alla grönsaker vi konsumerar odlar vi själva. På vintern äter vi sådant som vi har fryst in och odlar mikrogrönt som ärtskott och rädisblad. Det är perfekt som sallad eller pålägg.

En luftavfuktare på golvet samt flera rader av långsmala LED-lampor är två av hemligheterna bakom Ida Bjervners odlingsframgångar.

Hennes stora passion är chili. Och att odla chili hemma. I lägenhetens eget lilla drivhus har hon 150 chiliplantor som växer till sig under våren. Allt började för ungefär fem år sedan med att hon fick en jalapeñoplanta från en gammal dam som odlar chili. Sedan dess har Ida skalat upp för varje år. Just nu har hon 70 olika sorter hemma.

– Det jag gillar med chili är hettan i frukterna och att de har så många olika personligheter. Vissa har mörka blad, andra har ljusa och avlånga. Och styrkan varierar; några är milda som paprika, andra jätteheta.

Odla chili hemma är inte svårt

Ida föredrar de senare. Hennes favoritsorter är Habanero chocolate som ger chokladbruna frukter med en direkt hetta och Carolina reaper som är världens starkaste chili och har en mer smygande hetta.

– De hetaste sorterna måste man sätta redan i slutet på december eller i början på januari om de ska hinna ge frukt till sommaren. Mildare varianter kan man så först i mars – de växer mycket fortare.

Vissa chilifrukter äter hon färska, andra fryser hon in. Men merparten av skörden torkar hon och gör chilipulver av som hon sedan använder i allt från soppor och salsor till glass och brownies.

Annons

– Något som är supergott är jordgubbssylt med chili som man äter med vaniljglass.

Så snart Ida finner tid brukar hon gå in i sitt rum med plantor, ställa ut den hopfällbara stolen och slå sig ner med en kopp te bland växterna. Ibland har hon med sig sin stickning, ibland sitter hon bara där och tittar på sina plantor.

Att odla chili hemma är ren avslappning.

– Det är som meditation att vara bland allt det gröna. När jag sitter där och stickar på en tröja och pratar med mina plantor brukar jag tänka att jag är en gammal dam i en ung kvinnas kropp, säger hon och skrattar:

– För mig är det livet på en pinne.

Fakta: Mia bästa chilitips

Ju mer plats chilin får, ­desto större blir plantan och desto mer frukt kan den ge. Plockar du in den när ­temperaturerna sjunker under tio grader och ger plantan ­extra belysning, kan den ge minst två skördar per år.

Fakta: Tre användbara ­odlingsattiraljer

1. Näringsrik jord
Vi har en ­bokashi-kompost ­hemma ­vilket gör att jag får näring till jorden från mitt eget ­matavfall. Komposten ­blandar jag med jord från fjolåret.

2. Avklippta mjölkkartonger
Suveräna som blomkrukor för små plantor. Kartongerna är ­djupa vilket passar chilins rötter som gillar att bre ut sig.

3. Lampor
Jag köper billiga LED-lampor som jag har lite överallt i hela hemmet och sätter på tajmer. De tänds varje morgon klockan sju och släcks klockan tio.

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Ängen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.