Annons

Ilska mot Varbergs Bostad på stormöte

Varberg Ilskan mot kommunala Varbergs Bostads höga hyreskrav gjorde att många dök upp när Hyresgästföreningen i Varberg hade höstmöte.
Foto: Magnus Åsblad
Det var många som hade sökt sig till Folkets Hus i Varberg, när Hyresgästföreningen hade höstmöte den 23 oktober.

Över 120 personer hade anmält sig till Hyresgästföreningens höstmöte i Varberg den 23 oktober. En anledning till uppslutningen var ilskan över kommunala Varbergs Bostads hyreskrav på 5,9 procent, som bolaget gick ut med för några veckor sedan.

En av dem som inte skrädde orden var Kerstin Isaksson, ordförande i Varbergs Hyresgästförening.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag har sagt det förut, och jag står fast vid det. En sådan här höjning är omoralisk, säger hon.

På plats i Varberg var också förhandlingschef Pedram Kouchakpour och förhandlare Helene Tilling från regionkontoret i Göteborg. De fick både frågor och input av deltagarna på mötet.

Flera menade bland annat att underhållet i Varbergs Bostads lägenheter de senaste åren blivit sämre – en fråga som Pedram Kouchakpour säger att man får ta med sig till förhandlingsbordet.

Läs ocksåNy hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i HallandStora torget i Varberg.

– Vi har fått indikationer från våra medlemmar att underhållet har försämrats under en tid. Det är förstås något vi får ta upp med bolaget, säger han.

Annons

Hyresgästföreningen i Varberg har sedan hyreskravet blev känt genomfört flera aktiviteter i staden för att försöka få bolaget att ändra sig.

Bland annat har man delat ut flygblad till politikerna i kommunfullmäktige, för att via ägarna påverka hyresvärden. Och aktiviteterna kommer att fortsätta, lovar Kerstin Isaksson.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– Vi håller på och samlar in namnunderskrifter från Varbergsborna där man protesterar mot höjningen, säger hon.

En särskild omständighet som gör att Hyresgästföreningen ser med särskild skepsis på Varbergs Bostads hyreskrav är att man sålt en fastighet för drygt 20 miljoner under året. Nu diskuteras det om halva den vinsten ska överföras från bolaget till kommunen.

– Om Varbergs Bostad fick igenom hela sin hyreshöjning på 5,9 procent så skulle det öka de totala hyresintäkterna med runt 18 miljoner kronor per år, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour.

– Samtidigt så säljer man en fastighet för drygt 20 miljoner, och sedan diskuteras det att över-föra halva vinsten till ägaren. Här måste kommunen ta ett större ansvar. Vill man att Varbergs Bostad ska öka nybyggnationen kan man inte samtidigt plocka ut pengar ur bolaget.

Annons

Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad inleder förhandlingarna om nästa års hyra under nästa vecka.

Hem & Hyra har sökt vd Ulf Hofstedt för en kommentar utan resultat. I andra medier har Ulf Hofstedt tidigare sagt att hyreshöjningen behövs bland annat för att bekosta nybyggnation. Alternativet kan annars bli att sälja ut hyresfastigheter, menar han.

 

Läs också Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.