Annons

Inget asylboende i Holm

Sundsvall Det blir inget asylboende för Aros Energideklarationer i Holm utanför Liden. Det skandalomsusade bolaget har fått avslag på sin ansökan till Migrationsverket.
Foto: Åsa Eriksson
, , , , ,

Aros Energideklarationer AB äger hyresfastigheter i Holm i Sundsvall och i Tobo utanför Uppsala.

Förra sommaren ansökte de till Migrationsverket om att få starta så kallat tillfälligt boende för asylsökande. I Holm står flera hus tomma och har kallställts i väntan på hyresgäster. I samband med ansökan till Migrationsverket målades dessa hus in- och utvändigt, golv lades in, kök installerades och sängar köptes in. Men nu har alltså fastighetsbolaget fått avslag på sin ansökan.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I beslutet hänvisar Migrationsverket bland annat till att Aros Energideklarationer har 22 ansökningar om betalningsföreläggande hos kronofogden, det finns oklarheter kring ägarförhållandena och att bolaget i sitt anbud till Migrationsverket lämnat oriktiga uppgifter om brandskyddet i fastigheterna.

– Jag är glad för flyktingarnas skull, att de slipper komma hit. Bostäderna är ju under all kritik, de är inte värda att bo i. Det här är ju människor som mår dåligt ändå, säger hyresgästen Lotta Hylla som bor på Skolvägen i Tobo, en av de två adresser Aros tänkt inhysa sammanlagt 104 platser för flyktingar.

Annons

Efter tips om oegentligheter inom bolaget bestämde sig Migrationsverket för att granska Aros Energideklarationer närmare. Nu har man alltså kommit fram till att man inte kommer att teckna avtal med bolaget.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Under de senaste tio åren har husen i Tobo och Holm bytt ägare ett flertal gånger. Men oavsett ägare har fastigheterna fått förfalla och hyresvärdarna varit svåra att få tag i. Förra hösten tog tv-programmet Uppdrag granskning upp turerna kring fastigheterna.

2013 sålde Fagerhyltan AB fastigheterna till Aros Energideklarationer. Det visade sig att Fagerhyltan fortfarande ägde över hälften av aktierna i bolaget, trots att bolagets vd Marcus Hamberg förnekade att han längre hade något med bolaget att göra.

Annons

Johan Stendahl, som har ett kriminellt förflutet enligt medieuppgifter, har varit inblandad i tidigare fastighetsaffärer och sägs även ha en koppling till nuvarande ägare. En särskild utredning har gjorts av Migrationsverket. De har dock inte kunnat klargöra exakta ägarförhållanden inom tidigare och nuvarande bolag.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren
Fakta: Migrationsverkets avslagsmotivering

Aros Energideklarationer AB: ”Anbudslämnaren uppfyller inte kravet enligt punkten 3.2 Ekonomisk ställning i förfrågningsunderlaget – röd i Creditsafe och riskklass 1 i UC. För närvarande finns 22 ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Vidare har framkommit att oriktiga uppgifter har lämnats i bolagets anbud, bl.a. angående brandskyddet. Därtill förekommer oklarheter angående ägarförhållandena i bolaget.”

Källa: Migrationsverket

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.