Annons

Jennie vräktes av socialtjänsten – väntar på svar från Högsta domstolen

Nyheter När Jennie och hennes barn äntligen fick hjälp med ny lägenhet var det plötsligt socialtjänsten som ville vräka familjen. Och nya siffror visar att barnvräkningarna fortsätter att öka: “Det är fruktansvärt helt enkelt”.
Foto: Ida Karlsson

Nya siffror från Kronofogden visar att antalet barnvräkningar ökar, trots att det finns en nollvision i Sverige. 2021 låg antalet på den högsta nivån på tio år. En av de som drabbats är Jennie, som efter år av våld fick hjälp med lägenhet från socialtjänsten. 

Hem & Hyra har tidigare skrivit om familjen som socialtjänsten vill vräka, för att de inte längre anses behöva hjälpen. Det har lett till en rättstvist, där familjens öde nu kommer att avgöras i högsta instans.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag väntar fortfarande på svar från Högsta domstolen och ett prejudikat så att det inte kan hända att socialtjänsten får vräka flera barn. Det är min vision och jag hoppas att det blir så.

Om beslutet blir ett annat, och socialtjänsten får rätt att vräka familjen, så riskerar framtiden bli betydligt mer osäker för Jennie och hennes barn.

– Jag vågar nästan inte tänka tanken, men det blir väl tillbaka lite till där vi var förut. Att flytta runt i andrahand och betala hutlösa priser. Och det är inte så många som vill hyra ut till barn, även om mina är lite större nu. 

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Det är precis en sådan tillvaro hon menar väntar för de barnfamiljer som utgör de växande siffrorna i Kronofogdens statistik.

– Har du små barn så blir du bortsållad direkt. Sedan ska du ofta ha en deposition på tre månader plus första månadshyran. Är det en lägenhet för 15 000 blir det plötsligt 60 000 kronor.

Jennie och hennes familj bor i Stockholm och när Hem & Hyra skrev om fallet förra året visade de senaste siffrorna att antalet barnvräkningar ökat från 2019 till 2020 i kommunen. Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) uttalade då att målet var att det inte skulle ske igen.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Men de nya siffrorna från Kronofogden som presenteras idag visar alltså att det har skett igen och att barnvräkningarna fortsätter att öka. I Stockholms kommun har antalet vräkningar som berör barn ökat från 15 till 22.

Annons

I Stockholm såväl som i resten av landet finns en uttalad nollvision vad gäller barnvräkningar. Jennie är kritisk mot det målet, när utvecklingen ser ut som den gör.

– Har man satt upp en nollvision så ska det ju verkligen vara en nollvision. Man kan inte bara säga det och sedan inte göra något åt det.

Läs också Sonen sades upp när pappan dog hastigt – anklagas för att ha hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahand Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Kronofogden kraftsamlar – färre barn ska vräkas från sina hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.