Annons

Julpynta med förnuft

Nyheter Ljusslingor som blinkar hysteriskt och tomtar som sjunger. Du får julpynta så mycket du vill – så länge du visar dina grannar hänsyn.
Foto: Istockphoto
Upplyst jul. Åsikterna går isär om vad som är lagom mycket julpynt.

Julen är en högtid som de flesta tycker om. Somliga lite mer än andra. Att pynta balkong och uteplats med ljusslingor som blinkar, jättelika tomtar och snögubbar, gillas av somliga men inte alla. För hysteriskt julpyntande kan leda till dålig grannsämja snarare än julefrid. Som vid alla andra tillfällen på året gäller att visa hänsyn till sina grannar.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon berättar om en person som hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger så fort någon kom i närheten. Den slutade ta ton när en hund tuggade sönder den.

Annons

– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas.

Har man ingen hund som tar saken i egna händer och irritationen över grannens bling-bling början bli för stor, så är det första rådet att ta kontakt med grannen.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

– Kanske kan ni komma överens om att grannen installerar en timer så att det går att reglera vilken tid på dygnet som lamporna lyser, säger Ingrid Buskas.

Annons

Går det inte att nå julefrid genom att prata med grannen är Ingrid Buskas nästa råd att prata med hyresvärden.

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.