Annons

Jurist lurade till sig lyxvåning och vräktes – nu får hennes man lägenheten

Östermalm En jurist lurade till sig en paradvåning på 205 kvadratmeter vid Karlaplan. Skenbytet avslöjades och hon blev uppsagd. Men historien tog en oväntad vändning. Nu får hennes make ta över kontraktet enligt en färsk hovrättsdom.
Foto: Linda Dahlin
Karlaplan på Östermalm. Här bytte juristen till sig en lägenhet på sex rum och kök på cirka 205 kvadratmeter mot en trea på Rimbogatan. Kruxet är att trean inte existerar.

En kvinna i 50-års åldern, jurist till yrket, byter till sig en lägenhet på sex rum och kök på cirka 205 kvadratmeter på bästa adressen mitt på Karlaplan. Hon byter den mot en trea på Rimbogatan. Kruxet är att trean inte existerar.

Bytet gick ändå igenom 2013, men det var först några år senare som hyresvärden Svenska Bostäder misstänkte att det var något lurt som låg bakom. Till slut blir hon uppsagd 2018 efter några rättsliga turer i olika instanser.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om den kvinnliga juristen som vräktes från paradvåningen vid Karlaplan som hon ansågs ha lurat till sig av allmännyttan. Men efter en unik dom i tingsrätten som kom i slutet av 2019 fick hennes make ta över kontraktet, och hon kunde flytta tillbaka.

En dom som hyresvärden Svenska Bostäder överklagade till hovrätten. Den 19 januari i år kom hovrättens dom. Och hovrätten går på tingsrättens linje – maken får ta över kontraktet, trots att den kvinnliga juristen vräktes på grund av att hon lurat till sig hyreskontraktet.

Svenska Bostäder kommer att överklaga hovrättsdomen. Bolaget hävdar att ett ogiltigt avtal över huvud taget inte kan övertas av en make till hyrestagaren med stöd av jordabalkens regler.

Domen är kontroversiell, och unik i sitt slag.

Kristian Halldin, gruppchef på polisens underrättelseenhet Region Stockholm, som arbetar mot allvarlig och organiserad brottslighet, vill inte lämna någon kommentar kring den enskilda domen.

Men han säger att det finns en risk att den organiserade delen av handel med svartkontrakt kommer förändra modus utifrån den aktuella domen.

– Det kan bli vanligare att okända sambos – kanske till och med makar – dyker upp i samband med avgöranden till kontraktsinnehavarens nackdel. Jag tror att många har svårt att förstå logiken i hovrättens beslut där ett ogiltigt hyresavtal – en nullitet – kunnat övertas av make eller sambo, säger Kristian Halldin.

Annons
Läs ocksåJurist vräktes från lyxvåning – får flytta in igen efter unik dom

”Det kan bli vanligare att okända sambos – kanske till och med makar – dyker upp i samband med avgöranden till kontraktsinnehavarens nackdel.”

Svenska Bostäder hävdar att ett ogiltigt avtal över huvud taget inte kan övertas av en make till hyrestagaren med stöd av jordabalkens, hyreslagstiftningens regler.

Bolaget hade kunnat förhindra juristens make att ta över kontraktet, men förlorade möjligheten att motsätta maken som ny hyresgäst. Bolaget begärde inte att han skulle flytta inom en månad efter att hyresavtalet upphörde, och överlämnade inte tvisten till hyresnämnden för prövning inom en månad, vilket är den gång som föreskrivs i jordabalken.

Svenska Bostäder har bekräftat att de inte har agerat i enlighet med 12 kap. 49 § jordabalken.

Nu får de i stället stå för rättegångskostnaderna, eftersom de förlorade målet, en summa som är uppe i 65 000 kronor för senaste rättegången, och 175 000 kronor för rättegången 2019.

Svenska Bostäder vill inte kommentara ärendet, utan hänvisar till Christel Hackman, advokat på Polaris Advokatbyrå, och ombud för bolaget i målet.

– AB Svenska Bostäder kommer att överklaga hovrättens dom. I övrigt har AB Svenska Bostäder inte för avsikt att kommentera målet så länge som prövning av målet fortgår, meddelar Christel Hackman.

Annons
Lägenheten ligger vid Karlaplan på Östermalm.

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, har läst hovrättsdomen och bedömer att utgången var förväntad.

– Problemet var att hyresvärden inte agerade i samband med prövningen i hyresnämnden: de skulle anmodat kvarvarande make sambo att avflytta tillsammans med hyresgästen som var uppsagd. Det är inte säkert att det fungerat eftersom han flyttade in i lägenheten först ett år efter det hyresgästen fick hyresavtalet av hyresvärden. Med det sagt blir domen inte konstig, säger hon.

Hem & Hyra har försökt att nå den kvinnliga juristen för en kommentar. Enligt domen uppger hon i förhör att hon inte längre bor ihop med maken, och att de bor i varsin lägenhet med varsitt barn.

När Hem & Hyra kontrollerar hennes adress så är hon skriven på en adress i närheten av Karlaplan, i en hyresrätt på drygt 100 kvadrat tillsammans med parets 25-årige son. Om hon verkligen bor i lägenheten eller ej, framkommer inte.

Nästa insats för överklagan är Högsta domstolen. Hur Högsta domstolen väljer att se på saken återstår att se.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.