Annons

”Känner stor glädje att många nysvenskar flyttat hit”

Helsingborg Det var slumpen som gjorde att Berit Karlsson valde Hyresgästföreningen och blev aktiv i sitt område. I år firar hon 45 år i föreningen. Allt började med att hon var uttråkad.
Foto: Gry Ellebjerg
Idag är Berit Karlsson bland annat ordförande i sin lokala hyresgästförening på Drottninghög i Helsingborg.

Varför blev du aktiv i Hyresgästföreningen?
– Det var en slump. Jag umgicks en del med min granne. Vi var båda småbarnsmammor och ärligt talat var vi lite uttråkade. En man från Hyresgästföreningen knackade på och frågade om hon ville komma på ett bostadsmöte.
– Hon drog med mig och vi insåg att vi kunde göra något åt lekplatsen i området. Vi blev en grupp på elva personer som startade en kontaktkommitté. På den vägen är det.

Hur har din gata förändrats sedan du flyttade in på Drottninghög i Helsingborg?
– Jag har bott i den här lägenheten sedan den första februari 1969. Vi var de första hyresgästerna. När vi flyttade in fanns det nästan inte en människa över 40 år. Idag finns det en helt annan åldersmix.
– Jag som är sjömansdotter är van vid olika kulturer och känner stor glädje att många nysvenskar flyttat hit. Det har blivit ett mer levande område. Folk hälsar. Det grillas och dricks kaffe i trädgårdarna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Du bor i ett miljonprogramsområde. Hur är det?
– Området har haft dålig klang i olika perioder. Media har skrivit mycket negativt. Trots att det är ett av Helsingborgs vackraste områden. På våren är här många körsbärsträd. När vi flyttade hit från Örebro var det ont om bostäder. Vi tackade ja till lägenheten utan att ens ha sett den. Vi visste inget om området. När vi kom hit tyckte vi att det såg bra ut.
– Det enda vi tyckte var konstigt var att det fanns ett fönster mellan köket och vardagsrummet. Vi fick tvätta det varje dag. Barnen älskade att pussas på var sin sida av rutan.

Annons

Vad har Hyresgästföreningen betytt för dig personligen?
– Jag har fått fina vänner! När min man blev sjuk och senare dog räddade föreningslivet och mina vänner mig. Jag behövde komma hemifrån och ha mycket människor omkring mig.
– Och jag har lärt mig otroligt mycket. I början av sjuttiotalet var jag ingen föreningsmänniska. Jag beundrade alltid människor som ställde sig upp, tog mikrofonen och talade inför människor. Det ville jag lära mig och det kan jag nu. Jag tycker jag kan påverka och jag tycker att jag behövs. Alla goda krafter behövs i ett bostadsområde.

Det är valår. Vilken bostadsfråga tycker du är viktigast?
– Att alla ska ha rätt till ett bra boende till en rimlig kostnad. Många oroar sig över renoveringar och att de inte ska ha råd att bo kvar. Det sägs att det byggs så mycket men det som oroar mig är att det som byggs är så dyrt.
– Jag tycker det är en tragedi att unga inte har råd att flytta. Jag känner folk som är 30 år och fortfarande bor hemma.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.