Annons

Karlshamnsbostäder anser att låg höjning bryter underhållsavtal

Karlshamn Om Hyresgästföreningens hyresbud ska gå igenom kan det tidigare avtalet om underhåll inte hållas, anser Karlshamnsbostäders vd Bert-Inge Storck.

Som Hem & Hyra skrev i går har förhandlingarna om karlshamnsbostäders hyror för näst år gått till medling i hyresmarknadskommittén.

Anledningen till oenigheten mellan parterna är hur det avtal om underhåll som tidigare träffats kan uppfyllas eller ej. Avtalet löper över fem år och innebär att uttaget för underhåll ska öka med tre miljoner kronor varje år. Det här är avtalets tredje år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen anser att bostadsbolagets ekonomi är så god att de klarar att öka underhållsbudgeten med tre miljoner kronor utan att höja hyran för det ändamålet. Karlshamnsbostäders åsikt är den motsatta.

Annons

– Det motsvarar två procents hyreshöjning de här tre miljoner kronorna. Sen vill vi ha 0,3 procent, säger Karlshamnsbostäders vd Bert-Inge Storck.

Han tycker att Hyresgästföreningens bud på 0,63 procent är ett skambud, med en sådan hyreshöjning skulle det inte vara möjligt att uppfylla underhållsavtalet.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Då gäller inte det avtalet längre. Det har blivit en principfråga. Ett träffat avtal är ett träffat avtal, så är vår inställning.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.