HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

KFAB vill höja hyrorna med drygt fem procent

Katrineholm Katrineholms Fastighets AB vill höja hyrorna med 5,3 procent nästa år. För de ökade hyresintäkterna vill bolaget rusta upp miljonprogrammet.

Katrineholms Bostads AB:s miljonprogramsområden är i stort behov av underhåll. Därför behöver hyrorna höjas med 5,3 procent, enligt det yrkande som bolaget lämnat in till Hyresgästföreningen. Den 21 november träffas parterna för en första förhandlingsomgång.

Totalt är det cirka 1600 lägenheter som behöver rustas. Enligt Per-Åke Perman, ekonomichef på KFAB, är det främst yttre underhåll av fastigheterna som är aktuellt. Det är tak, fönster och fasader som behöver bytas och rustas. Inne i lägenheterna är underhållsbehovet däremot inte lika stort, men stambyten behöver göras. 

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Enligt Perman har KFAB inte kunnat göra det underhåll man skulle behövt de senaste åren, eftersom andra kostnader som till exempel de för värme och vatten har skjutit i höjden och förhindrat en alltför stor hyreshöjning.
– Men eftersom vi har haft en låg underhållsnivå har reparationskostnaderna dragit iväg, till exempel kostnaderna för vattenskador ligger över våra budgeterade nivåer, säger han.

Annons

Strängnäs Bostads AB har hittills kommit med det högsta yrkandet på hyreshöjning i Sörmland: 7,66 procent. Nyköpingshem begär 3,88 procent och Trobo i Trosa 3,8 procent. Även i de fallen hänvisar bolagen till behov av renovering och underhåll.

Tina Högberg-Justesen, biträdande förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, tycker att yrkanden generellt är höga.
– Om de här höga hyresnivåerna går igenom har folk inte råd att bo kvar, och det slår tillbaka på bolaget längre fram i form av förlorade hyresintäkter, säger hon.

Annons
Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,
Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.