Annons

Klimatarbete hotas av prissättningen på el

Nyheter Klimatsmarta hus kan leda till stora energibesparingar – men fasta avgifter motarbetar miljövänliga åtgärder. SE TABELL NEDTILL!

Elkostnaden minskar med bara 15 procent om man drar ner förbrukningen med 25 procent, visar en ny studie som slår fast att dagens prismodell inte stimulerar försöken att klimateffektivisera äldre bostadshus. Och minskar förbrukningen ännu mer blir effekten på slutpriset mindre.

”Lönsamheten vid effektivisering då det finns fasta komponenter i taxan minskar ju mer man minskar på fjärrvärme-, el-, vattenanvändning och hushållsavfallsmängden. Det beror på att de fasta komponenterna då utgör allt större del”, konstateras det i den  Nils Holgersson-rapport som släpptes på torsdagen

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Studien, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo, har tittat på vad som händer om ett lägenhetshus blir 25 procent grönare.

 – Vår undersökning visar tydligt att elbolagens prismodeller med höga fasta elavgifter är ett hinder för ökad energieffektivisering, säger Rikard Silverfur, representant för Nils Holgerssongruppen.

 – Jag rekommenderar att kommuner och bolag ser över sina prismodeller och på så sätt tar ansvar för att vi tillsammans når Sveriges energi- och klimatmål.

Annons
Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

Branschorganisationen Svensk Energi tar kritiken med ro. Deras ståndpunkt är att det hela är en effekt av att elen just nu är billig

– Den främsta anledningen att det blir så här är att elpriset är lågt, säger Henrik Wingfors, ansvarig för energieffektivisering på Svensk Energi. Han lägger till att elbolagen också har fasta kostnader, bland annat för fakturering och avläsning av mätare, även om förbrukningen är noll.

Även när det gäller avfallshantering är den fasta delen av totalkostnaden relativt hög i alla kommunerna i undersökningen. En minskning av avfallsmängden skulle bara få ett stort genomslag i Malmö som inte har någon fast avgift.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Rapporten visar också att minskad förbrukning av fjärrvärme är betydligt mer kostnadseffektivt än minskad vattenförbrukning, detta då i princip hela minskningen syns på räkningen som fastighetsägaren får.

Hur mycket av besparingen som skulle synas på hyresavin tas inte upp i rapporten, bland annat då minskad förbrukning kräver investeringskostnader. Slutsatsen är bara att dagens taxemodeller inte gynnar miljön.

Annons

• Lägre driftskostnad i kalla Luleå än på soliga Gotland

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Fakta: Driftskostnaden ort för ort

Driftskostnad (fjärrvärme, el, vatten, avlopps- och avfallshantering) efter en minskad användning med 25 procent. Kronor per kvadratmeter och år.

Luleå 187
Västerås 210
Örebro 220
Stockholm 222
Östersund 223
Malmö 224
Umeå 226
Eskilstuna 226
Jönköping 227
Gävle 227
Halmstad 229
Trollhättan 230
Linköping 234
Växjö 234
Göteborg 235
Helsingborg 235
Norrköping 236
Kristianstad 237
Varberg 239
Karlstad 240
RIKET 241
Uppsala 242
Sundsvall 245
Kalmar 250
Borås 251
Lund 261
Skellefteå 267
Örnsköldsvik 270
Södertälje 281
Gotland 285
Karlskrona 287
Falun 288
Källa: Nils Holgerssongruppen, ”Lönsamhet vid effektivisering”
Läs också Max fyra minuter i duschen - så ska värden få hyresgästerna att hålla tiden Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.