Annons

Kommunen får inte röra Väsbyhems vinst

Nyheter Länsrätten i Stockholm säger nej till att Upplands Väsby kommun tar hälften av allmännyttiga Väsbyhems vinst från förra året. – Vi trodde på en idé och drev den, men nu har vi åtminstone fått det prövat, säger Jan Holmberg (m), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.​
Förra året drog det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem in nästan 335 miljoner kronor i vinst genom att sälja delar av sitt bostadsbestånd.
Den 28 april tog kommunfullmäktige i Upplands Väsby beslutet att hälften av de pengarna skulle tillfalla kommunen.
Beslutet överklagades av några kommuninvånare, som hävdade att ”beslutet strider mot lagen om allmännyttiga bostadsföretag och förordningen om skälig utdelning från allmännyttiga bostadsföretag”.
 
Nu har länsrätten i Stockholm gett dem rätt, åtminstone tills vidare. Enligt länsrätten finns det mycket som talar för att kommunfullmäktiges beslut är olagligt.
Länsrätten kommer dock senare att avgöra målet slutgiltigt, fram till dess får inte Upplands Väsby kommun verkställa kommunfullmäktiges beslut. 
– Vi trodde på en idé och drev den, men beslutet överklagades och nu har alltså länsrätten sagt att ”nej så här får man inte göra”. Så då lägger vi ned, men nu har vi åtminstone fått det prövat, säger Jan Holmberg (m), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.
– Men om riksdagen ändrar lagarna är vi beredda att pröva igen, säger han.
 
Oppositionsrådet Leif Berglund (s) är nöjd med länsrättens beslut.
– Det här är ju precis det vi har hävdat, att det strider mot lagen. De här pengarna gör mer nytta i Väsbyhem, som då får råd att rusta upp några av sina bostadsområden. Kommunen har dessutom tillräckligt med pengar ändå för framtida investeringar, säger Leif Berglund.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.