Annons

Kommunen ställer krav i Blötberget

Ludvika Ludvika kommun kräver att Blötbergets fastigheter städar upp efter en översvämning i en källare. Hyresvärden måste också se till att värmen fungerar inför vintern.
Ludvika kommun kräver att Blötbergets fastigheter städa upp efter en översvämning och skaffar pellets till vintern. Foto: ANNA RYTTERBRANT

Det var i slutet av september som det på grund av stopp i ledningarna kom upp avloppsvatten i en källare till en av fastigheterna på Vulcanusvägen i Blötberget. Hyresgästerna ringde och påtalade felet men det tog två veckor innan något hände.

– Först ringde vi vaktmästaren men han kunde inte fixa det. Den hantverkare som tidigare kommit och spolat ville inte ta på sig jobbet eftersom han inte fått betalt för tidigare arbeten, berättar en av hyresgästerna för Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan hantverkaren fått betalt kunde felet åtgärdas men ingen städning har skett och inget har gjorts för att torka upp i källaren och de förråd som det också kom in vatten i.

– Det luktar fortfarande därnere och en granne fick sina saker förstörda. Miljöinspektören från kommunen tyckte också det var för jäkligt, säger hyresgästen.

Annons

Miljö- och hälsoinspektören, Charlotte Olsson, skriver i sitt beslut till hyresvärden att källaren måste göras ren med desinfektionsmedel och att fläktar och avfuktare måste installeras så att det inte uppstår fuktskador.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Hon påpekar också, liksom hyresgästerna till Hem & Hyra, att det saknas pellets till värmeanläggningen. Redan nu är det brist på varmvatten. 

I mitten av september togs nämndbeslut på vitesförelägganden om andra brister i fastigheterna. Det gäller brist på varmvatten och en lägenhet med en misstänkt fuktskada. Vitesbeloppen är 10 000 kronor i månaden för varje brist tills dessa är avhjälpta.

– I fallen med vitesbeloppen är jag litet kluven, det vore ju bättre att fastighetsägaren köpte pellets inför vintern, säger Charlotte Olsson.

Annons
Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

Även Hyesgästföreningen har en lista på brister i lägenheterna i Blötberget och har begärt åtgärdsförelägganden hos hyresnämnden. 

Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresvärden för en kommentar.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.