Annons

Konkurrensverket sågar Boverkets nya lagförslag

Nyheter För drygt ett halvår sedan lämnade Boverket in en rapport med en rad kommunala lagändringar. Nu stöter förslagen på patrull – av Konkurrensverket.

Tidigare i fjol fick Boverket i uppdrag av regeringen att se över lagen om kommunernas ansvar för bostadsförsörjning.

Målsättningen var att förtydliga kommunernas roll och skyldigheter när det kommer till att förse medborgarna med tak över huvudet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I somras kom Boverkets rapport med flera förslag på förändringar i lagstiftningen.

Bland annat ska kommunerna minst en gång per mandatperiod själva ta fram ett boendeprogram, ange mål för bostadsutvecklingen och tillsammans med länsstyrelsen få ett större ansvar för plan- och bygglovsprocessen.

Boverket föreslår även att kommunerna med stöd av EU:s statsstödsregler ska tillåtas statliga subventioner för att aktivt kunna främja utbudet av bostäder.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Orsaken är att kommunerna de senaste 20 åren upplevt en mindre möjlighet att kontrollera bostadsutvecklingen, och att det nu i stället är ”marknaden som styr”.

På två av punkterna får man nu mothugg av Konkurrensverket.

Att lägga ytterligare ansvar och arbetsuppgifter på kommuner och länsstyrelsen i samband med plan- och bygglovsprocessenär en dålig idé, varnar myndigheten.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

”Det riskerar att leda till en ännu lägre produktion av bostäder och att handläggningstiderna ytterligare förlängs”, skriver Konkurrensverket i sitt yttrande.

Annons

Även förslaget med statliga subventioner sågas vid fotknölarna. Resultatet kan bli att större aktörer gynnas på bekostnad av mindre, varnar myndigheten.

”När den offentliga sektorn lämnar stöd till företag riskerar det att leda till en försämring av konkurrensen på marknaden. Att återinföra subventioner i den svenska bostadspolitiken riskerar att medföra samma negativa konsekvenser som en gång var orsaken till att subventionspolitiken övergavs”, skriver Konkurrensverket.

Fakta: Förslag till lagändringar

Modernisering. Ersätt begreppet ”bostadsförsörjningsplanering” med ”boendeplanering” samt byta ”riktlinjer för bostadsförsörjningen” mot ”boendeprogram”.
Ge kommun och länsstyrelse ytterligare ansvar i plan- och bygglovsprocessen.
Återinför statliga  subventioner för att öka kommunernas makt att styra bostadsproduktionen.
Det ska av lagen tydligt framgå att boendefrågorna är en kommunal angelägenhet och i övergripande ordalag vad som förväntas avkommunerna.
Förutom mål för bostadsutvecklingen bör det även framgå vilka insatserkommunen planerar för att nå de angivna målen.
Ett boendeprogrammet ska antas av kommunfullmäktige minsten gång varje mandatperiod. Programmet ska utgöra underlag vid planläggning enligt plan- och bygglagen och vara ett verktyg vid prioritering av detaljplaner och strategiska beslut.

Källa: Boverket

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.