Annons

Konst med budskap i Södra Ryd

Skövde Först sprayade de fula ord med svart färg på det gamla sophuset. Nu målar de över med färgglada och positiva bilder. Det pågår ett konstprojekt med tungt budskap i Södra Ryd i Skövde.

– Det kändes bra! Att få skriva av sig de där hemska orden som vi blivit kallade ständigt och jämnt genom åren.

Så säger 14-åriga Sandy Abraham och blickar ut på den nerklottrade väggen framför sig. Skällsord, svordomar, könsord och kränkande uttryck sprayade med stora svarta bokstäver trängs på den tidigare smutsgula fasaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sandy är en av omkring 18 unga tjejer som tagit chansen att delta i det konstprojekt som just nu pågår i Södra Ryd i Skövde. Kommunens konstenhet backar upp projektet som leds av konstnären Carolina Falkholt.

Annons

– Samtalsklimatet har hårdnat, inte minst bland unga och på sociala medier. Unga tjejer får höra kränkande saker om sig själv och sina kroppar dagligen. I den här workshopen använder vi konsten som språk och uttryckssätt. Det blir en pedagogisk process då man först kan få ur sig de fula orden man hört och sedan gör en övermålning. Något nytt! säger Carolina Falkholt.

Tjejerna har fått på sig skyddskläder och ansiktsmasker. 13-åriga Vanessa Yousuf greppar en sprayburk med rosa färg och påbörjar övermålningen.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Kolla! Visst blir det snyggt, säger hon.

Fakta: Carolina Falkholt

Ålder: 40 år

Bor: I Göteborg

Gör: Konstnär och graffitimålare

Aktuell: Coach för den workshop som just nu pågår i Södra Ryd i Skövde

Tidigare verk: Realiserade 2010 projektet Graffiti Mariestad som cirkulerade kring en nu riven silo i Mariestads hamn som resulterade i en av världens största graffitimålningar.

Offentliga verk: Exempelvis den tolv meter höga skulpturen T.E.S.T. som invigdes år 2011 och är placerad vid en av Mariestads infarter.

Läs också Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.