Annons

”Köpa Maxim bra medlemsnytta”

Gävleborg Idén till att Hyresgästföreningen via sitt fastighetsbolag ska köpa Södra station/Maxim i Gävle kom från bolagets vd, Anders Möller. Han ser en affär som "bra medlemsnytta".

När fick du idén om att Hyresgästföreningens fastighetsbolag, kommanditbolaget Kv Danmark nr 28, ska köpa Södra Station och göra den gamla stationsbyggnaden till bland annat kontor för de anställda i Gävle?
– Jag kom på tanken i mitten av september när jag agerade bollplank åt regionen kring marknadshyresnivåer, juridik med mera. Jag sökte och fann ett par tänkbara alternativ som skulle kunna gagna organisationen. Dels ekonomiskt att hyra av oss själva inom koncernen och dels jävsmässigt, så att regionen slipper hyra av fastighetsbolag som normalt är motparter och dessutom vinstmaximerande. Det är precis i linje med det som vårt kommanditbolag ska jobba med, att tillhandahålla lokaler för våra regioners behov. Att bolaget ska köpa är dock inte klart men vi tittar på förutsättningarna i dialog med regionen.

Ser ni inte de stora ombyggnadsbehoven som problematiska?
– Vi ser långsiktigt på våra investeringar och är övertygade om att det går att få ekonomin att gå runt över tid om en investering blir av.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur tänker ni runt att byggnaden är kulturskyddad och att ombyggnationerna kan ta lång tid samt bli kostsamma?
– Det är jättespännande och utmanande att få jobba med en av Sveriges finaste 20-talsfastigheter. Jag bedömer att Hyresgästföreningen är en organisation som väl bör kunna ta tillvara på och värdesätta de historiska delarna och bolaget har en god ekonomi.

Annons

När tas beslutet om ett eventuellt köp av Södra station?
 – Det blir när vi och den tilltänkte hyresgästen, alltså region Aros-Gävle, fått svar på de frågor vi har och vi i så fall blivit överens med säljaren. Rimligen fattar vi beslut innan jul.

Personalen i Gävle har i ett brev kraftigt kritiserat idén om arbetsplatser i Södra Station, hur ser du på det? (Länk till artikel här.)
– Jag har själv inte tagit del av någon kritik så det får ledningen uttala sig om. Däremot har jag lyssnat på inspel och farhågor i samband med visning. Det är ju de frågorna som vi nu jobbar med, i dialog med experter, myndigheter och inte minst hyresgästen. Jag kan för egen del inte se annat än möjligheter. Stora och fantastiska ytor till ett bra pris i ett fantastiskt hus med möjlighet att påverka utformningen tycker jag verkar vara bra medlemsnytta.

Annons
Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning
Läs också Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus Hyresgästföreningen kan lämna Tuppen i Vänersborg Tierpsbyggens hyror klara Landskronahem blir granne med hyresgästerna på Karlslund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.