Annons

Köparen av Östersundshems bostäder klandras i granskning

Östersund Bostadsbolaget Rikshem gör inte bara omtalade fastighetsaffärer. De har även fått uppmärksamhet kring rykten om fusk gällande resor och representation. Nu ändras rutinerna.

Östersundshem säljer ut närmare 1 700 lägenheter – en tredjedel – av sitt fastighetsbestånd. Köpare är Rikshem som betalar 1,144 miljarder för fastigheterna. Företaget har då på ett drygt halvår köpt cirka 5 000 lägenheter i norra Sverige.

I avtalet ingår även att Rikshem åtar sig att bygga 300 lägenheter i Östersund. Utöver dessa lägenheter ska Rikshem och Östersundshem i ett gemensamt ägt bolag tillsammans bygga ytterligare 300 lägenheter.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Affären hyllas av Östersundshem och politiker. Men en del hyresgäster uttrycker sin oro, som bottnar i den kritik som riktats mot bolaget.

Förutom anklagelser gällande dåligt underhåll och hyreschockhöjningar så har det varit bråk på ledningsnivå och bristen på förtroende ledde i mitten av december till att Rikshem själva beslutade om en granskning av bolaget.

Granskningen handlade om resor, representation och förekomsten av intressekonflikter. Den färdiga rapporten överlämnades i fredags och behandlades av Rikshems styrelse på söndagen.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Rapporten konstaterar ”avvikelser” och Rikshems styrelse har nu beslutat om en översyn av bolagets styrdokument.

– Ska man sammanfatta intrycken kan jag konstatera två saker. Vi ser självklart med stort allvar på de avvikelser som granskaren hittat, säger Mats Mared, styrelseordförande i Rikshem, i ett pressutskick.

Annons

– Men det är också tillfredsställande att vi nu har facit på vad som faktiskt förevarit i bolaget.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Mats Mared vill inte rangordna avvikelserna utan konstaterar att det funnits problem. Både med hur de styrande dokumenten är utformade och hur de efterlevts.

– För att inte riskera att någon tycker att jag förminskar något av det som framkommit i granskningen vill jag inte recensera företeelserna. Jag vill dock vara tydlig med att företeelserna är oacceptabla. Vi ska ha tydlig nollvision avseende denna typ av företeelser.

Han understryker i pressmeddelandet att styrelsen inte går fri från kritik av granskaren. I både granskningsrapport och sammanfattning påpekas att de styrande dokumenten inte är tillräckligt tydliga.

– Vi har därför fattat beslut om att se över de styrande dokumenten. Arbetet påbörjas direkt och beräknas vara klart under våren. De felaktigheter avseende skatt relaterat till resor och representation som framkommit i granskningen kommer att rättas omgående, säger Mared.

Styrelsen har trots den kritik som framkommit beslutat att ge VD Jan-Erik Höjvall fortsatt förtroende att leda verksamheten.

Annons

– Men om den frågan har det inte rått full enighet inom styrelsen, avslutar Mats Mared.

Frågan är om hyresgästerna i Norrland har fullt förtroende för deras nye hyresvärd. Det har redan skrivits spaltmeter om missnöjsamheten angående miljardaffären i Östersund.

Senaste exemplet är i lördagens Östersundsposten där insändarskribenten Inger Hultgren uttryckte sin oro:

”Vad vet man om den nya ägaren? I pressen har det stått att läsa att vederbörande inte uteslutande har rent mjöl i påsen.”

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.