HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Korven snart klar efter miljonupprustning

Norrköping Två år och 130 miljoner kronor senare. Nu står 60-talshuset Korven snart klar efter en större renovering som omfattat hela kvarteret i Hageby.

Under 1960-talet växte stadsdelen Hageby fram i Norrköping. Kvarteret Niten med cirka 350 lägenheter stod klart 1962. Mest framträdande är sjuvåningshuset med 160 lägenheter, en bågformad och 150 meter lång byggnad, som i folkmun fått namnet Korven.

Under årens lopp har många hyresvärdar passerat som ägare. När Rikshem tog över 2011 fanns ett stort underhållsbehov och problem med vattenläckor. En omfattande upprustning inleddes för fem år sedan som totalrenoverat hus för hus i kvarteret. Sist ut i projektet är Korven där renoveringen nu snart är i mål.

Läs ocksåNorrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag

— Det blir som nytt, vi har gått igenom det mesta. Vi räknar med att den sista trappuppgången ska vara klar till september, förklarar Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

Nästan allt i husen byts ut till nytt och ses över. Stammar, kök, badrum, fönster, dörrar, ytskikt och tvättstugor. Även delar av fasaden återställs på Korven som från början var putsad. Plåtfasaden som sattes upp på 1970-talet har plockats ned på västra sidan av huset.

— Det skulle vara trevligt att ta ned plåten runt hela huset, men det ryms inte i projektet nu, förklarar Mats Dahlin

Läs också6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Den nya standarden innebär också höjda hyror på drygt 50 procent och som trappas in under tre års tid för befintliga hyresgäster.

— De flesta av hyresgästerna har accepterat den nya nivån. Det vi har sett är att en del väljer att flytta till en mindre lägenhet, att man går från en trea till en tvåa, säger Mats Dahlin.

Birgh och Fredrik Gustafsson har bott i Korven sedan 1973. När dem skulle få renoverat valde de att flytta till en lägenhet i trappuppgången bredvid som redan var färdig.

Läs ocksåRiksbyggen köper fastighet av allmännyttan - bygger bostadsrätter åt äldre

— Det är skönt att de har renoverat, lägenheterna blir som nya. Det enda vi inte är nöjda med är hyrorna, det känns som det höjs för mycket, säger Birgh Gustafsson.

— Renoveringen behövdes verkligen. Det var slitet och fönstren var på väg att ramla ut, säger Fredrik Gustafsson.

Renoveringen går snart i mål men Rikshem har fler planer för kvarteret. På gården håller en ny lekplats på att uppföras och som ska stå klar under sommaren. Men bolaget vill även förtäta och bygga nytt i området.

— Vi har gått in med en planändring till kommunen för kvarteret och det handlar både om att bygga nya bostäder, ett äldreboende och en förskola. Det ligger ett antal år fram i tiden så vi får se vad vi landar i, säger Mats Dahlin.

Läs också Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam Rikshems hyror klara i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.