Annons

Kraftig sänkning av Tibrobyggens hyreskrav

Tibro Tibrobyggen ville höja hyran med i snitt 3,5 procent. Efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på 1,2 procent.

AB Tibrobyggen gick ut hårt i årets hyresförhandlingar och lade ett utgångsbud på 3,5 procent. En höjning som bolagets vd Claes Jägevall sa skulle gå till löpande underhåll. 

– Konsumtionsavgifter på till exempel el, vatten och avlopp ökar. Och det gör även lönerna för hantverkare. Så för att bibehålla våra bostäders höga standard går vi in med den höjningen i förhandlingen, sade Jägevall till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen, å sin sida, krävde en betydligt mindre höjning. ”AB Tibrobyggen är ett välmående bolag”, sade förhandlaren Carl-Johan Öjke och tryckte på Sveriges just nu befinner sig i ett gynnsamt finansiellt läge. 

– Vi kommer att gå igenom bolagets övriga ekonomi, budget och vad tidigare hyresintäkter har avsatts till för att sedan svara på bolagets yrkande, säger Öjke.

Annons

En strategi som fungerade. För efter att förhandlingarna nu avslutats landar den genomsnittliga hyreshöjning för Tibrobyggens hyresgäster endast 1,2 procent. Det kan jämföras med 2014, då hyreshöjningen blev 1, 65 procent. 

Läs ocksåHöjning på 4,56 prutades till 1,2 procent i TibroPengar i en portmonnä.

– Vi hade önskat oss mer, ja, men vi får vara nöjda med detta. Det är väl ungefär där gränsen ligger i dag, kommenterar vd:n Claes Jägevall.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter som i dag ligger på 4 178 kronor i månaden innebär uppgörelsen en höjning med omkring 50 kronor i månaden.

Annons

En sammanställning samtliga hyresförhandlingar i Västra Götaland hittar du här.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet
Läs också Uppgivet läge på Holmavägen Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.